AJÁNLÓ
 
08:00
2016. 06. 21.
Ki mondta, hogy mindig és minden múzeumban csöndben kell lenni?! Persze hangoskodni is "csak...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 06. 21.
"Sok szép zenét hallottunk kiváló előadásokban, de a sportteljesítmény közben nem sikerült...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 06. 21.
Van egy nagyszerű sorozat a FUGA-ban - helyesebben a sok nagyszerű sorozat közül az egyik -,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 06. 21.
Október 27-én, azaz most csütörtökön igazi különlegesség fül- és ezúttal szemtanúi...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 06. 21.
Nagyon nem mindegy, hogyan interpretálja egy pianista a zongorairodalom legnépszerűbb darabjait....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tavaly arra vállalkoztunk, hogy bemutassuk a Múzeumok Éjszakája valamennyi budapesti zenei programját. Idén szeretnék kicsit hazabeszélni, és hétköznapjaim színtere, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont szombati programjáról mesélni.

Liszt Múzeum Múzeumok Éjszakája Váradi László Ábrahám Márta Dobozy Borbála Bársony Péter Varga Gábor Marczi Mariann Mona Dániel

 

Nem csak az elfogultság ösztönzött arra, hogy a Régi Zeneakadémia falain belül megrendezésre kerülő koncertekről és eseményekről írjak. Nem a közhely generátort és a nyálgépet indítom be, mikor azt mondom, hogy Liszt Ferenc a mai napig jelen van itt, és mindmáig komoly felelősségérzettel terheli a fellépő művészeket. A helyszín atmoszférája, az idén 30 éve helyreállított lakásmúzeum eredeti műtárgyai, s egyáltalán a tudat, hogy maga Liszt Ferenc járt-kelt ebben az épületben, kötelezi a zenészeket arra, hogy a 140 éve alapított Zeneakadémiához méltó módon játszanak. A múzeum dolgozóit pedig mindez arra sarkallja, hogy kreatívan és barátságosan vonjanak be kicsiket és nagyokat, hazai és külföldi látogatókat egyaránt a 19. századi magyar zene- és kultúrtörténet izgalmas és kézzel fogható részleteibe. (Bár ezúton is jelzem, hogy a tárgyakhoz tilos hozzányúlni – a teremőrök egyike-másika külön szigorú arckifejezést fejlesztett ki ennek betartatására.)

A múzeumba természetesen a rendezvény teljes időtartama alatt (délután négy óra és éjfél között) szabad lesz a bejárás. Akik a számos nyelven elérhető audioguide-on túl kíváncsiak az ördög rejtekhelyeire, azoknak 18 órakor vagy 20:15-kor érdemes kijönniük a Kamarateremből, és átsétálni a múzeumba. A tárlatvezetés nemcsak az Emlékmúzeumot, de a Kutatókönyvtárat is bemutatja. A 18 órakor kezdődő vezetésen pedig megszólalnak Liszt Ferenc eredeti hangszerei is. De ha valaki nem csupán a zongorák hangjára, hanem az azt bemutató Váradi Lászlóra is kíváncsi, annak már nyitáskor a Liszt Múzeumban a helye! A hagyományos fanfár után 16 órakor ugyanis a fiatal pianista egy szólókoncerttel nyitja meg az idei Liszt Múzeum Éjszakáját. A műsoron Liszt példaképeinek (Beethoven és Schubert) és magának Lisztnek néhány műve hangzik el. A Holdfény szonáta és az Esti harmóniák emlékeztetnek rá, hogy bizony, ma késő estig a zenéé a főszerep.

Liszt Múzeum Múzeumok Éjszakája Váradi László Ábrahám Márta Dobozy Borbála Bársony Péter Varga Gábor Marczi Mariann Mona Dániel
Váradi László hangszerbemutatót tart
 

17 órakor a közönség kerül előtérbe, hiszen a látogatók egy vetélkedő keretein belül mérhetik össze… hogy mit is? Nem kell félni, nem a zenei műveltségen fog múlni az eredmény. Tudom, hiszen én állítom össze a kérdéseket és feladatokat. Idén megtörjük az éjjel-nappal lemezeket hallgató hölgyek és urak győzelmi szériáját, és csak a kreativitás, a szerencse, a logika, illetve a személyes benyomások fognak számítani. Mindenki esélyes – érdemes kipróbálni, ráadásul Váradi László további művekből ad ízelítőt a vetélkedőn.

Az újabb fanfár és a már említett, hangszerbemutatós tárlatvezetés után egy régizene koncert következik. Ábrahám Márta hegedűművész és Dobozy Borbála csembalóművész J. S. Bach műveit szólaltatja meg korhű hangszereken és előadásban. A nap második tárlatvezetése és utolsó fanfárja már tényleg emlékeztetni fog a rendezvény címére – egyre közelebb kerülünk majd az éjszakához. 21:30-kor aztán Bársony Péter (brácsa), Varga Gábor (klarinét) és Marczi Mariann (zongora) triója gyújt zenei lámpást, nehogy féljünk a sötétben. Esti mesét mondanak (Schumann: Meseképek), románcokról mesélnek (Schumann: Három románc), majd bemutatják egy talán kevésbé ismert szerző, Max Bruch egyik alkotásának részleteit.

Liszt Múzeum Múzeumok Éjszakája Váradi László Ábrahám Márta Dobozy Borbála Bársony Péter Varga Gábor Marczi Mariann Mona Dániel
Régizene koncert a 2015-ös Múzeumok Éjszakáján
 

Ennyi szépség után pedig jön a hajnalig tartó táncmulatság. A Prima Primissima Díjas Bihari János Táncegyüttes három párja lép fel, akik a Nagy-Magyarország területének táncaiból szemezgetnek. Ki mondta, hogy egy múzeum csak régi tárgyakat őrizhet? A Régi Zeneakadémiára látogatók régi zenéket és régi táncokat is hallhatnak és láthatnak – kizárólag a legfrissebb előadásokban. Így lesz friss élmény, ami régi!

Mona Dániel

fotók: Peternák Anna

0 Komment