Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Concerto Budapest, az UMZE és a BMC együttműködésével megvalósuló A Hallgatás Napja fesztiválon idén több olyan kortárs magyar mű bemutatója is szerepel, mely Esterházy Péternek állít emléket. Köztük van Jeney Zoltán Tandori Dezső versére írt dala is, melyet 2016. július 14-én, Esterházy Péter halálakor komponált. A zeneszerzővel a darab születéséről, Esterházyról szóló emlékeiről és kettejük személyes kapcsolatáról is beszélgettünk.

Jeney Zoltán Esterházy Péter A Hallgatás Napja Concerto Budapest UMZE BMC
Jeney Zoltán (forrás: bmc.hu)

0 Komment

A zenetörténeti anekdotakincs szerint Beethoven a tizenöt éves Rudolf főhercegnek (1788-1831) komponálta a Hármasverseny billentyűs szólamát. Az ismeretterjesztéssel foglalkozó zeneirodalmárok persze humorosan hozzáfűzik, hogy ezzel magyarázhatjuk: a zongoraszólam nem túl nehéz, de legalább látványos. A pénteki koncerten azonban nemcsak a billentyűk előtt ült zsenge ifjú (Balogh Ádám), de partnerei (Pusker Júlia - hegedű, Devich Gergely - gordonka) sem régen hagyták maguk mögött a kamaszkort. A Beethoven titkára és életrajzírója által ránk hagyományozott keletkezéstörténet azonban nem bizonyult hitelesnek. Anton Schindler (1795-1864) Kovács Sándor zenetörténész szavait idézve ugyanis nagy svindler volt: úgy hazudott mesteréről, mint a vízfolyás. Nem maradt ránk forrás, amely igazolná, hogy a főherceg valaha is eljátszotta a versenyművet, és a koncert ajánlása sem neki, hanem Lobkowitz hercegnek szól.

Concerto Budapest Zeneakadémia Pusker Júlia Balogh Ádám Devich Gergely Keller András Merényi Péter
Pusker Júlia

0 Komment

Még nincs húszéves, és máris az ország egyik legkiválóbb zenekarának koncertmestere. Miranda Liu nemrég nyerte meg a Concerto Budapest próbajátékát, akikkel máris több nagy koncertanyagon dolgozik együtt. A hegedűművésznővel koncertmesteri tapasztalatairól és elvárásairól, Bartók zenéjéről és Magyarországhoz fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk.

Miranda Liu Concerto Budapest Zeneakadémia Keller András Perényi Eszter Belinszky Anna
Miranda Liu (fotó: Karl Petzke)

0 Komment

Május 27-én egy Ligeti- és egy Richard Strauss-művel, valamint egy ősbemutatóval várja vendégeit a Concerto Budapest. A pénteken első ízben bemutatásra kerülő klarinét-trombita kettősverseny szerzőjét, Zarándy Ákost kérdeztem darabjáról, illetve a zenekarhoz, a karmesterhez és a szólistákhoz fűződő viszonyáról.

Zarándy Ákos Concerto Budapest Keller András Rácz Zoltán Klenyán Csaba Devecsai Gábor Mona Dániel
Zarándy Ákos (fotó: Szakács Domonkos)

0 Komment

Várjon Dénes és a Concerto Budapest nevét egyre több emlékezetes zenei élmény kapcsolhatja össze a hallgatóság fejében. Hasonló élmény van készülőben: május 24-én, azaz ma, és június 3-án Mozart-műveket szólaltatnak meg a Zeneakadémia Nagytermében, a szerző életművének 1784. évi fejezetéből. Várjon Dénest Mozartról, illetve kamarapartnereihez fűződő viszonyáról kérdeztük.

Várjon Dénes Concerto Budapest Keller András Zeneakadémia Mona Dániel
Simon Izabella, Keller András és Várjon Dénes (fotó: Zeneakadémia / Valuska Gábor)

0 Komment