Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A zenetörténeti anekdotakincs szerint Beethoven a tizenöt éves Rudolf főhercegnek (1788-1831) komponálta a Hármasverseny billentyűs szólamát. Az ismeretterjesztéssel foglalkozó zeneirodalmárok persze humorosan hozzáfűzik, hogy ezzel magyarázhatjuk: a zongoraszólam nem túl nehéz, de legalább látványos. A pénteki koncerten azonban nemcsak a billentyűk előtt ült zsenge ifjú (Balogh Ádám), de partnerei (Pusker Júlia - hegedű, Devich Gergely - gordonka) sem régen hagyták maguk mögött a kamaszkort. A Beethoven titkára és életrajzírója által ránk hagyományozott keletkezéstörténet azonban nem bizonyult hitelesnek. Anton Schindler (1795-1864) Kovács Sándor zenetörténész szavait idézve ugyanis nagy svindler volt: úgy hazudott mesteréről, mint a vízfolyás. Nem maradt ránk forrás, amely igazolná, hogy a főherceg valaha is eljátszotta a versenyművet, és a koncert ajánlása sem neki, hanem Lobkowitz hercegnek szól.

Concerto Budapest Zeneakadémia Pusker Júlia Balogh Ádám Devich Gergely Keller András Merényi Péter
Pusker Júlia

0 Komment

Még nincs húszéves, és máris az ország egyik legkiválóbb zenekarának koncertmestere. Miranda Liu nemrég nyerte meg a Concerto Budapest próbajátékát, akikkel máris több nagy koncertanyagon dolgozik együtt. A hegedűművésznővel koncertmesteri tapasztalatairól és elvárásairól, Bartók zenéjéről és Magyarországhoz fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk.

Miranda Liu Concerto Budapest Zeneakadémia Keller András Perényi Eszter Belinszky Anna
Miranda Liu (fotó: Karl Petzke)

0 Komment

Keller András és Rácz Zoltán művészeti vezetésével augusztus 26-28. között ismét megrendezi hagyományos művészeti fesztiválját a Pannonhalmi Főapátság. "Közösségben vagyunk" - szól az Arcus Temporum XII mottója, a fesztivál ugyanis időben egymástól távoli, szellemiségükben mégis párbeszédképes zeneművekkel képez hidakat korok és emberek között. Idén e hidak a kilencvenéves Kurtág György, Joseph Haydn, valamint a kortárs vokális amerikai komolyzene és Ligeti György alkotásait kötik össze egymással.

Arcus Temporum Keller András Rácz Zoltán Pannonhalmi Főapátság

0 Komment

Május 27-én egy Ligeti- és egy Richard Strauss-művel, valamint egy ősbemutatóval várja vendégeit a Concerto Budapest. A pénteken első ízben bemutatásra kerülő klarinét-trombita kettősverseny szerzőjét, Zarándy Ákost kérdeztem darabjáról, illetve a zenekarhoz, a karmesterhez és a szólistákhoz fűződő viszonyáról.

Zarándy Ákos Concerto Budapest Keller András Rácz Zoltán Klenyán Csaba Devecsai Gábor Mona Dániel
Zarándy Ákos (fotó: Szakács Domonkos)

0 Komment

Várjon Dénes és a Concerto Budapest nevét egyre több emlékezetes zenei élmény kapcsolhatja össze a hallgatóság fejében. Hasonló élmény van készülőben: május 24-én, azaz ma, és június 3-án Mozart-műveket szólaltatnak meg a Zeneakadémia Nagytermében, a szerző életművének 1784. évi fejezetéből. Várjon Dénest Mozartról, illetve kamarapartnereihez fűződő viszonyáról kérdeztük.

Várjon Dénes Concerto Budapest Keller András Zeneakadémia Mona Dániel
Simon Izabella, Keller András és Várjon Dénes (fotó: Zeneakadémia / Valuska Gábor)

0 Komment