Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

"…a clavecint [csembalót] a maga idejében aligha hurcolták koncertpódiumra; ez a vékonyhangú szerszám specialiter kamarahangszer volt, melyet csak kamarában, azaz szobában használtak. Ha tehát valaki azt kifogásolja, hogy a kamarának teremmé való bővülésével a hangzás is arányosan megnövekedett, kifogásait azzal kellene kezdenie, hogy a tér bővítését helytelenítse, amivel azt nyilatkozná ki, hogy Rameau, Couperin, Scarlatti és Bach nem valók hangversenyterembe."

Nagyot fordult a zenei világ Bartók Béla 1912-ben megjelent "Clavecinre írt művek előadása" című cikke óta. Mára a 20. század közepén létrejött historikus előadói gyakorlat, és ennek folyományaként a korhű hangszerek használata nemcsak polgárjogot nyert, hanem úgyszólván kötelező lett; így manapság inkább az okoz feltűnést, ha valaki arra vállalkozik, hogy nyilvános hangversenyen barokk műveket csembaló helyett zongorán szólaltat meg. A Zeneakadémia "Összkiadás élőben" című hangversenysorozatának 2016. október 2-i koncertjén ráadásul Johann Sebastian Bach eredetileg nem is egy, hanem rögtön két-, három- és négy csembalóra írt versenyművei szerepeltek.

Johann Sebastian Bach Szokolay Balázs Dani Imre Lajkó István Szőke Diána Tfirst Péter Liszt Ferenc Kamarazenekar Zeneakadémia Németh Zsombor
Szőke Diána, Dani Imre, Lajkó István és Szokolay Balázs

0 Komment

Nem sok zeneszerző van, aki a mai napig akkora kultusszal bír, hogy rendszeresen fesztiválokat szervezzenek a tiszteletére. Liszt Ferenc azonban kétségkívül közéjük tartozik - zenéje ezúttal az idén 30. születésnapját ünneplő Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont fesztiválján kerül reflektorfénybe. A Liszt Születésnapi Fesztivál keretein belül Liszt műveinek legkiválóbb tolmácsolói október öt szombatján összesen tizenegy koncerttel lépnek a sorozatnak otthont adó Régi Zeneakadémia Kamaratermének színpadára.

Liszt Születésnapi Fesztivál Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Zeneakadémia Liszt Ferenc

0 Komment

Nemcsak a világ legjobb zongoristái ülhetnek ezúttal hangszer mögé a Zeneakadémiának is otthont adó Liszt Ferenc téren, de néhány, képzőművész hallgatók által új életre keltett hangszernek köszönhetően most bárki elindulhat a világhírnév felé. Aki pedig mégis a profikat részesítené előnyben, az ingyenes minikoncerteket hallgathat Fischer Annie- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjas művészek tolmácsolásában a Zeneakadémia előtt megszólaló 1904-es Steinway zongorán, vagy besétálhat a zenepalotába, ahol a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny valamennyi fordulójának tanúja lehet.

Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny Zeneakadémia feladat Hosszúlépés
(fotó: Szécsi István / Fidelio)

0 Komment

Hányaknak adatik meg ma, hogy találkozzanak akár egyetlen uralkodóval vagy államfővel? Talán még maguk az uralkodók sem tartják annyi "kollégájukkal" a kapcsolatot, mint amennyi méltósággal Liszt Ferenc találkozott életében. 16 tárlónyi uralkodó! Megnyitották a Liszt Ferenc Emlékmúzeum új időszaki kiállítását.

Liszt Ferenc Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Watzatka Ágnes Békéssy Lili Domokos Zsuzsanna Lajkó István Dr. Csorba László
Új időszaki kiállítás nyílt a Liszt Múzeumban

0 Komment

Anyák napján a Concerto Budapest nem az édesanyákra helyezte a hangsúlyt, hanem az Atyára. Május elsején nem kisebb munkát ünnepeltek, mint az Úrét, vagyis a teremtést. Májusfa nem volt a Zeneakadémián, Haydn-oratórium annál inkább.

Concerto Budapest Keller András Sebestyén Miklós Megyesi Zoltán Baráth Emőke Új Liszt Ferenc Kamarakórus Zeneakadémia Mona Dániel
fotó: Benkő Sándor

0 Komment

HTML