Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Idén novemberben kerül sor Mahler 2. szimfóniájának árverésére. A különleges kéziratnak eddig mindössze három tulajdonosa volt: maga Mahler, a vele igen közeli kapcsolatban álló karmester, Willem Mengelberg, valamint az elsősorban kiadóként ismert Gilbert Kaplan, aki a '80-as években a Mengelberg Alapítványon keresztül jutott a partitúrához. Kaplan szinte már megszállottan kötődött a ehhez a rendkívül értékes és kitűnő állapotban lévő kézirathoz, halálát követően azonban a Mahler-műnek új tulajdonosa lesz. De mi alapján dől el, mennyit ér az üzleti világban egy ilyen grandiózus darab, és vajon ki lesz az, aki újabb hosszú évekig vagy évtizedekig birtokolhatja majd Mahler máig egyik legnagyobb hatású művének forrásait? A nagyságrendekről legyen elég annyi, hogy az árverésnek otthont adó aukciós iroda, a Sotheby közel 5 millió dollárra becsüli a kézirat értékét. (Kilenc Mozart-szimfóniát nemrég összesen 2,5 millió dollárért árvereztek el.)

Mahler 2. szimfónia Willem Mengelberg Gilbert Kaplan
Gustav Mahler (forrás: gustavmahler.com)
 

Playliszt

0 Komment

Goldmark Károlynak talán két olyan műve van, amelynek a hangfelvételét a legtöbb lemezboltban meg lehet vásárolni: a Hegedűverseny és a Sába királynője. Utóbbi a zeneszerző első és egyben legsikeresebb operája, már Goldmark életében is színre került nemcsak Európa legnagyobb operaházaiban, de Amerikában is.

0 Komment

Az online sajtó világában mindig kiemelt pillanat, mikor nyomtatott könyv születik. Azt nem lehet azonnal javítani, abba igazi könyvjelzőt lehet tenni, az örökké figyel minket a polcról, és megmásíthatatlan adatokat őriz. Péteri Lóránt könyvének bemutatóján jártunk.

Gustav Mahler
Gustav Mahler (forrás: mymahler.wordpress.com)

0 Komment

Bruckner 4. "Romantikus" szimfóniájának egykor Mahler tulajdonában álló, saját bejegyzéseivel ellátott partitúrája a New York-i Filharmonikusok Digitális Archívumának egyik legfontosabb darabja. Mahler ezt a kottát a darab 1910. március 30-i bemutatójához kapcsolódóan a használta, az idő alatt, míg zenei igazgatóként működött a Filharmonikusoknál.

(forrás: archives.nyphil.org)

0 Komment

Gustav Mahler Dal a Földről című művének végén a "Búcsú" rész nagyon nehezen játszható.

A partitúra szerint a hallgatóban a végtelenség érzetét kell kelteni, de ez az ütősöknek egyáltalán nem könnyű feladat. Mahler tanácstalan volt, hogy hogy tudna dirigálásával segíteni nekik, és ezzel a kérdéssel fordult Bruno Walterhez:

- Van valami fogalma arról, hogy hogyan kellene ezt vezényelni? Mert nekem nincs...

Gustav Mahler vezényli a Bécsi Filharmonikusokat (Max Oppenheimer, 1935)

Playliszt

0 Komment

HTML