Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csaknem két és fél órával a termet betöltő, zúgó tapsorkánt megelőzően lépett az Óbudai Danubia Zenekar által eluralt színpadra Barcza Horváth József nagybőgős, Balázs Elemér dobos, Kovács László karmester és az est főszereplője, az idén március 7-én 46. születésnapját ünneplő Oláh Kálmán.

Oláh Kálmán Barcza Horváth József Balázs Elemér Óbudai Danubia Zenekar Kovács László Joshua Redman jazz Szentgallay György
Oláh Kálmán, Joshua Reman, Barcza Horváth József és Balázs Elemér

0 Komment

A jazzvilág immár külföldön is egyre inkább felfigyel a tehetséges fiatal magyar jazz-zongoristákra. Ebben az évben három hazai művész jutott be a Montreux-i Jazzfesztivál, a legnagyobb nemzetközi jazz-verseny döntőjébe, azaz a legjobb tíz szólista közé. Egyikük, a már eddig is figyelemreméltó sikereket elérő, 19 éves Oláh Krisztián pedig harmadik helyezett lett. Ennek apropóján készítettünk vele interjút!

Oláh Krisztián
Oláh Krisztián (fotó: Zeneakadémia / Szabó Barnabás)

0 Komment

Remélem, nem untatom Önöket a különböző nemzetek művészeinek bemutatásával. Ígérem, lesz olyan hét, amikor magyar jazzkoncertet ajánlok, de valahogy úgy tűnik, hogy a honi szcéna már a fesztiválszezonra készülődik. Egy héttel a Jazztavasz után jogos a visszahúzódás, ugyanis három nagyon erős koncerten van túl mind a szakma, mind a közönség (Lisa Sinome Quartet feat. Harcsa Veronika, Natalie Williams, New York Voices - Modern Art Orchestra). Levezetésképp azonban tökéletes Laia Genc triója, amely a nyári forróság előtt még egy kis tavaszi napsugarat hoz a hallgatóságnak.

Laia Genc

0 Komment

Ezen a héten nem egy koncertet vagy egy művészt szeretnék ajánlani és bemutatni, hanem azt a könnyűzenei műfajt, amelyet igencsak érdemes komolyan venni. Ez pedig a jazz. Mégpedig azért esett őrá a választás, mert 2011 óta április 30-án Nemzetközi Jazz Napot rendeznek szerte a világban, koncertekkel ünnepelve azt, hogy a műfaj aktívan köztünk él és virágzik.

Herbie Hancock, a Nemzetközi Jazz Nap megálmodója

0 Komment

És most jazz!

Kaja Draksler, az Amszterdamban tevékenykedő szlovén zongorista különös időutazásra invitálja a hallgatóságot, ugyanis darabjaiban és improvizációiban a kísérleti zene, a pillanatnyi intuíció és a jazz évszázadának információit vonja össze. Bátran állíthatjuk, hogy számára nincsenek prioritások, zenéjében a dallamok, hangszínek és ritmusok egyenrangúak. Merészen kísérletezik a zongora hangszíneinek teljes kiaknázásával, gondolkodásmódja és játékstílusa meglehetősen perkusszív, a zongora miniatűr zenekarként szólal meg kezei alatt.

0 Komment

HTML