OLVASTAD MÁR?
 
Idén is méltó helyre kerültek a Bartók–Pásztory díjak
Amikor megtudtam, hogy 2016-ban Tallér Zsófia zeneszerzőnek és Várjon Dénes zongoraművésznek ítélték oda a Bartók Béla-Pásztory Ditta díjat, tudtam, hogy képtelen leszek személyes hangvétel és elfogultság nélkül megírni ezt a beszámolót… Várjon Dénes...
 
Bank of Bank of China
A bank olyan hely, ahol valami történik a pénzzel… Átalakul, több lesz, megőrződik. Felvehetek előre hitelt, de be is tehetem a saját pénzemet, hogy kamatozzon. A Bank of China ezt tette: betette a pénzét a Zeneakadémia tehetségbankjába, hogy az a pénz kamatozva...
 
Elsők az ifjak közt
"Mindenki megérdemelte volna az elismerést" - mondta Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a zeneművészeti Junior Príma Díj zsűrijének elnöke. De győzteseket hirdetni kell, és hirdettek is. November 18-án a Müpa Üvegtermében. Tízet. A...

A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválnak köszönhetően évről évre a világ legkiválóbb hárfaművészei érkeznek Magyarországra, hogy koncertet adjanak a Királyi Kastélyban. A hárfaestek mellett hagyományosan hangszerkiállítás, hangszerbemutató koncert és a művészek közreműködésével zajló mesterkurzus is helyet kap az október 7. és 9. között zajló rendezvényen. Az idei fesztivál programjairól és célkitűzéseiről Vigh Andreával beszélgettünk.

Vigh Andrea Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál Catrin Finch Alexander Boldachev Farkas Mira Belinszky Anna
Vigh Andrea (fotó: Felvégi Andrea)

 

Belinszky Anna: Miért tartja személyesen fontosnak, hogy a koncertek mellett a gyerekeknek, fiataloknak szóló programok is szerves részét képezzék a fesztiválnak?

Vigh Andrea: A gyerekek számára óriási élmény, ha találkoznak ezzel a hangszerrel, és egyébként is azt vallom, hogy a zene nevelő hatása mindennél fontosabb az életben. Kodály gondolatait idézve, sivatagon át is vezet út, de mi azt szeretnénk, ha a mi életünk útja virágos kerteken keresztül vezetne. Szeretném a gyerekeknek is megmutatni, milyen fantasztikus lehetőségek rejlenek a zenetanulásban. A fesztivál hangszerbemutató koncertjén különböző korok hárfáit szólaltatjuk meg, gyakorlatilag ötezer évet felelevenítve. Emellett mesterkurzust is szervezünk a legfiatalabb hárfások számára, melyre az alapfokon és középfokon tanulókat várjuk szeretettel.

BA: Hogyan jelenik meg a hárfa sokszínűsége a fesztiválon?

VA: Bár a programjainkon alapvetően a klasszikus zenére koncentrálunk, egy fesztiválnak mindig célja, hogy más műfajok felé is nyisson, és minden évben felmutasson valami eltérőt, valami újdonságot. Idén az orosz származású Alexander Boldachev lesz a fesztivál egyik sztárvendége, aki igazi világpolgár, az ifjú nemzedék egyik legkeresettebb művésze. Kifejezetten orosz esttel lép a közönség elé, de gyakran játszik a könnyűzene világából is, így számíthatunk arra, hogy a koncert végén akár ebből is ad ízelítőt. Catrin Finch, aki szintén egy univerzális művész, Walesből érkezik hozzánk a fesztiválra. Saját együttesével, mellyel világszerte turnéznak, a popzene és a jazz műfajából is válogatnak zenéket. Mindemellett Catrin – klasszikus zenei neveltetésén és végzettségén túl – a walesi népzenét is nagyon fontosnak tartja, és a tradicionális, három húrsoros walesi népi hangszeren is előszeretettel játszik. A fesztivál nyitókoncertje pedig ugyancsak rendkívül sokszínű lesz: 7-én este, Szabadi Vilmos közreműködésével romantikus fantáziákat szólaltatok meg.

Vigh Andrea Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál Catrin Finch Alexander Boldachev Farkas Mira Belinszky Anna
Vigh Andrea (fotó: Felvégi Andrea)
 

BA: Mi az, amit egy ilyen helyszín, mint a Gödöllői Királyi Kastély hozzáad a fesztivál hangulatához, szellemiségéhez?

VA: Sokat jelent számunkra az az emelkedett és nagyon elegáns miliő, melyet maga a kastély hordoz magában. Erzsébet királyné is szívesen töltötte itt a szabadidejét, Gödöllő egyébként az európai Sissi-útvonal egyik fontos állomása. Ráadásul neki köszönhető, hogy a fesztivál ideje alatt a kulináris élvezetek hódolói is elégedettek lehetnek, hiszen a kastély büféjében Erzsébet királyné kedvenc süteményei is megtalálhatók – méltó kiegészítéseként a koncertek nyújtotta kulturális élvezetnek.

BA: Az idei a tizennyolcadik fesztivál. Milyen változásokat tapasztalt a hárfaművészet magyarországi helyzetében a fesztivál alapítása óta eltelt közel két évtizedben?

VA: Sokkal többen kezdenek hárfázni például, mint húsz évvel ezelőtt. Egyébként már 5-6 éves kortól lehet hárfát tanulni, hiszen vannak olyan kis hangszerek, trubadúr hárfák, kelta hárfák, amelyek kiválóan illeszkednek a gyerekek alkati adottságához. Nagyon fontos szerepe van annak, hogy a fesztiválra a hangszergyártók is elhozzák a hangszereiket, amelyek megtekinthetők, megérinthetők – ez hozza testközelbe a hangszert a szülőkhöz is és a gyerekekhez is. Ebből a szempontból mindenképp óriási fejlődés mutatható fel. Sok nagyszerű fiatal hárfásunk van, és az egyik fő törekvésünk az, hogy a professzionális pályájuk kezdetén álló nagyon tehetséges fiatalokat bemutassuk. Idén a Junior Prima Díjas és Fischer Annie ösztöndíjas Farkas Mirát ismerheti meg a közönség, aki szombat délelőtt Debussy és kortársai műveiből ad koncertet.

0 Komment