AJÁNLÓ
 
08:00
2015. 09. 01.
A világhírű, nemrég Budapesten is fellépő amerikai operaénekes, Joyce DiDonato különleges...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 09. 01.
Emmanuel Chabrier, a kiváló francia wagneriánus zeneszerző művei közül elsőre talán az...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 09. 01.
(A cikksorozat első két része itt és itt található.) A Sába királynője 1980-as felvétele...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 09. 01.
Goldmark Károlynak talán két olyan műve van, amelynek a hangfelvételét a legtöbb lemezboltban...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 09. 01.
Megemlékezések sora, margitszigeti, majd Erkel-színházi operabemutató, az Operaházban tartott...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

100 év – a bűvös kerek szám mindig ingerel, sőt szinte felszólít az emlékezésre. Hol dicsőséges, hol kevésbé fényes múltra nézhetünk vissza egy-egy ilyen centenárium alkalmával, de az emlékező, nosztalgiázó embert mindig is érdekli, mi történt 100 évvel ezelőtt. Nézzük hát: mi is történt 1915 őszén?

 

Az első, ami eszünkbe juthat, a már második évébe lépő világháború. Bulgária 1915 szeptemberében szerződést kötött a központi hatalmakkal, majd október 14-én belépett az első világháborúba az Osztrák-Magyar Monarchia és Németország oldalán. Olaszország májusi – ellentétes oldalon való – hadbalépése után júniusban megkezdődtek a harcok az Isonzónál, 1915 őszén már a harmadik, illetve negyedik isonzói csata zajlott. Október 29-én René Viviani utódaként Aristide Briand lett az új francia miniszterelnök. Mi a közös ezekben az eseményekben a háborún kívül? Mindegyikhez tudunk magyar vonatkozású gramofonlemez-felvételt kapcsolni.

A gramofonipar és -kereskedelem ugyanis a háború kitörését követő megtorpanás után újra lendületbe jött, s a háború második évében is kitartott. Azok a népszerű előadók, akik nem a fronton voltak, továbbra is reménykedhettek abban, hogy a felvevőtölcsér elé állhatnak. E hangfelvételek sajátos nézőpontból mutatják a háborút: a hátország háborús vízióinak, háborúélményeinek emlékei. Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy nem szabadtéri, hanem kereskedelmi forgalomba szánt stúdiófelvételekről van szó. Sajnos az idevonatkozó magyar gramofonlemezekből szinte semmi nem jelent meg CD-n, így elsősorban a lelkes magángyűjtők, továbbá a téma kutatói, illetve a gramofononline.hu weboldalt böngésző érdeklődők ismerhetik őket. Ausztriában ellenben már 2009-ben megjelent a Militaria kiadó gondozásában egy dupla CD-s, vastag kísérőfüzettel ellátott kiadvány, mely az első világháborúval kapcsolatos osztrák hangfelvételekből közöl válogatást.

A M. K. 7. gyalogezred zenekara (1910)
A M. K. 7. gyalogezred zenekara (1910) (forrás: fortepan.hu)
 

Az első lemezen propagandisztikus háborús slágerek, bécsi dalok mutatják be a végéhez közeledő Monarchia osztrák felének hangulatát, a háborúélmény nemcsak hogy nagyvárosi, de specifikusan bécsi lenyomatát. A második lemezen pedig a máig is népszerű osztrák(-magyar) katonazene 20. század eleji felvételeiből válogattak a szerkesztők. Az első CD-n a korszak leghíresebb bécsi énekes-komikusai és humoristái (többek között Richard Waldemar, Josef Bauer, Jacques Rotter – a korai magyar hanglemeztörténet kedvelőinek ismerős nevek) mellett például Harry Steiert, a charlottenburgi német operaház tenorénekesét is meghallgathatjuk. A Monarchia közös hadseregéhez pedig közös katonazenekarok is társultak, így a második CD-n színes monarchiabeli kavalkádot találunk osztrák, magyar, bosnyák és cseh katonazenekarok előadásában.

S bár osztrák indulókat minden zenekar játszott (például az 1. bosznia-hercegovinai gyalogezred zenekara Ferdinand Domansky vezényletével a Deutschmeister-Regiments-Marschot és az Alt-Starhemberg-Marschot), e második CD-n magyar indulók is elhangzanak. Kraul Antal Nagy díszmenet-indulóját a harminckettes bakák, azaz a 32. Mária Terézia Császárnő és Királynő gyalogezred zenekara (karmester: Pribik Ottokár) játszotta lemezre, Emil Maxa Jaj-jaj című magyar indulóját pedig a 72. David báró gyalogezred zenekara előadásában hallgathatjuk meg. S a legtöbb, szám szerint tíz indulófelvételen éppen magyar vonatkozású zenekar játszik, az 51. számú Probszt báró gyalogezred zenekara, melynek karmestere Hunyaczek Richárd volt.

A lemezeken nem kizárólag az első világháború éveiben készült hangfelvételek kaptak helyet, a kitekintés nagyobb: 1903-tól 1936-ig tart az idősáv, a különböző években készült felvételeket azonban összekapcsolja az első világháború légköre. Hogy az évfordulónál maradjunk, nézzünk néhány 1915-ös felvételt az első lemezről, hogy vajon miről árulkodnak ezek az archív hangdokumentumok!

„Osztrák csukaszürke egyenruha”
„Osztrák csukaszürke egyenruha” (forrás: studiolum.com)
 

Általában elmondható, hogy 1915-ben még lelkes volt az osztrák közhangulat. Nemcsak a hazafias, császárhű hangulatú dalok, de egy komolyabb és egy humorosabb hangjáték is a végső győzelemmel biztat. Még az 1914-ben stratégiai okokból feladott Lemberg lakosságát is kitartásra, bátorságra buzdítja a Lemberg, weine nicht című szentimentális dal. A népeit már 70 éve kegyesen és szeretettel vezető Ferenc Józsefet állítja élesen szembe az alávaló, gonosz ellenséggel a Strahlende Sterne és a népszerű bécsi dal, a Wien, du Stadt meiner Träume háborús témájúra aktualizált szövege. A Gold gab ich für Eisen pedig egy fiút mutat be, aki nővérét és édesanyját arra kéri, ajánlják fel az ékszereiket a császár és a haza javára. Csípős humorról tanúskodik a Politische Briefe című kétrészes (azaz két lemezoldalra rögzített) humoros propaganda-felvétel, melyen különböző uralkodók képzeletbeli levelezése hangzik el.

A Die graue Felduniform második versszakában hallható a CD-kiadvány címében idézett „und die Kugel macht bum bum!” sor. A dal címe a magyar szóhasználatban „csukaszürke” katonai uniformisra utal, mely ruházat magyar hanglemezt is ihletett ezekben az években, Csukaszürke ember címmel. Azonban míg a Csukaszürke ember egy keserű humorral átitatott kabarészám, a Die graue Felduniform lelkesítő, a háború komolyságát inkább elbagatellizáló dal, mellyel a népszerű előadó, Jacques Rotter inkább hívogatja a háborúba az embereket, mintsem komolyan vetetné annak jelentőségét. Pedig a hangfelvétel elkészültekor már Olaszország is belépett a háborúba. Mint énekli: csak egy könnyed nyomás a ravaszon, s a golyó: bum-bum! Az oroszok, szerbek és a macskaevők (olaszok) mint a legyek, úgy hullnak. E dal mellesleg már korábban is népszerű volt, 1914-ben, az első mozgósítások idején is készült belőle felvétel egy másik népszerű előadó, Max Kuttner előadásában (ez a felvétel nem szerepel a CD-n), ugyanakkor érthető, hogy ekkor még Olaszország nem szerepelt benne ellenségként. E korábbi felvételen az idevonatkozó sorban még csak az oroszok, a franciák és az angolok kaptak helyet:

A Kinder, halt’s mi z’ruck előadója, a népszerű Richard Waldemar egy tipikus bécsi férfit személyesít meg, aki kedélyes, de ugyanakkor temperamentumos is, könnyen odacsap, ha dühbe gurul. Bátran masírozik hosszúnadrágban és cigarettával a szájában, s lelkesedése odáig ragadja, hogy arra kéri a bajtársait, fogják őt vissza, mert különben képes volna egészben lenyelni egy orosz katonát.

A Waffenbrüderschaft jegyében készülhettek a tulajdonképpen hungarikumnak (bár valójában monarchikumnak) is minősülő Eroberung einer russischen Truppe és Schlacht in den Karpathen című hangjátékok. Az első felvétel a döntő csapásra készülő osztrák-magyar alakulat komolyságát próbálja bemutatni a hallgatóságnak, míg a második humorosabb, itt két katona beszélgetésén keresztül az osztrák és a magyar katona hősiességének sztereotip képét tanulmányozhatjuk. Különös, hogy az osztrák lemezen éppen az osztrák katona az, aki inkább a fedezékbe menekülne a kozákok támadásakor, míg a magyar huszár éppen ellenkezőleg cselekszik: „Honvédhusar reit’ niemals nicht zurück. […] Schieß, Barátom, sie sind schon da.” A felvétel tele van magyar szavakkal („Deutschmeister Bácsi”, „Teremtette”, „Köszönöm”), s a felvételt befejező refrén is duzzad a közös hadsereg közös reményétől: „Österreich und Ungarn, die kämpfen Hand in Hand.”

Bár CD-tokban jelent meg a kiadvány, s valóban két lemez a főszereplője, jellemzi a kiadó hozzáállását, hogy ISBN-számmal is ellátták. A kísérőfüzet mind tartalmát, mind pedig kivitelezését illetően minden tiszteletet megérdemel. Nemcsak az összes hangfelvétel pontos diszkográfiai adatait találjuk meg a kiadványban, hanem minden egyes felvételhez kapcsolódóan a történeti kontextust ismertető s az előadókat is bemutató leírás, továbbá az összes hangfelvétel szövege is helyet kapott benne. Ez jelentősen könnyíti a több esetben is bécsi dialektusban előadott dalok szövegének megértését. A kísérőfüzetből a hangfelvételek eredetét is megtudjuk: az eredeti archív lemezek Wolfgang Hirschenberger, Paul Mahringer és Walter Schwanzer gyűjteményéből származnak. Az archív lemezekre utal a két korong felületének dizájnja is.

Az első világháború sajnos eléggé hosszú ideig elhúzódott, ezáltal a centenáriuma is több éven át tart. Csak reményünket tudjuk kifejezni, hogy még ezen évek alatt megjelenik egy hasonló kiadvány a magyar első világháborús hangfelvételekből. Volna miből válogatni…

Szabó Ferenc János

A szerző az első világháború és a magyar hanglemeztörténet kapcsolatáról írott részletes tanulmánya 2015 őszén fog megjelenni a Magyar Zene zenetudományi folyóiratban. (http://magyarzene.info/ és http://mzzt.hu/index_HU.asp)

---

A CD adatai:

„…und die Kugel macht bum bum!” Humoristische Lieder, Propagandaaufnahmen und Märsche aus der Zeit des Ersten Weltkriegs. 2 CD ([Wien]: Militaria, [2009]). ISBN 3-902526-36-X

A cikkben említett hangfelvételek diszkográfiai adatai:

Josef Armin: Lemberg, weine nicht. Előadó: Richard Waldemar. Zonophon 18178, matr. 17480L.

A. Pischinger: Strahlende Sterne. Előadó: Paul Harden. Zonophon 18175, matr. 17494L.

Rudolf Sieczynski: Wien, du Stadt meiner Träume – Kriegstext. Előadó: Albert Schäfer. Zonophon 18156, matr. 17441L.

Hans von Frankowski: Gold gab ich für Eisen. Előadó: Franz Niernsee. Columbia Record D-7449, matr. 68357.

Politische Briefe I-II. előadó: Richard Waldemar. Zonophon 18148, matr. 17417L és 17418L.

Walter Kollo: Die graue Felduniform. Előadó: Jacques Rotter. Columbia Record D-7491, matr. 68426.

Walter Kollo: Die graue Felduniform. Előadó: Max Kuttner. Schallplatte Gramofon 522552, matr. 17177L.

Franz Xaver Allmeder: Kinder, halt’s mi z’ruck. Előadó: Richard Waldemar. Zonophon 18178, matr. 17481L.

Eroberung einer russischen Truppe. Előadó: a Zonophon lemezcég együttese. Zonophon 18174, matr. 17478L

Schlacht in den Karpathen. Előadó: a Zonophon lemezcég együttese. Zonophon 18174, matr. 17479L.

0 Komment