AJÁNLÓ
 
06:00
2015. 04. 16.
22 évvel ezelőtt, ezen a napon halt meg Cziffra György. A világhírű zongoristáról idén...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2015. 04. 16.
Várakozással telve érkeztem a Zeneakadémia Liszt téri épületének Nagytermébe szerdán...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2015. 04. 16.
Várjon Dénes és Simon Izabella május 7-én újra közös koncertet ad a Zeneakadémián. A zongorista...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2015. 04. 16.
A Virtuózok április 17-i zeneakadémiai koncertjéről… ...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2015. 04. 16.
Ritkán eszmélek rá, de a kakasülőről csak az "összhang"-ot és a "ritmus"-t látom a Zeneakadémia...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Snétberger Ferenc újra a Zeneakadémián ad koncertet, ezúttal egy eddig nem hallott trióformációval.

Snétberger Ferenc
Snétberger Ferenc (fotó: Raffay Zsófia)

 

Pályája több mint három évtizede töretlenül ível felfelé, tele energiával, szeretettel és szorgalommal. Talán ez az a hármas, amely egy tehetséges zenészt ki tud emelni a többiek közül, igazán különlegessé tud tenni.

Snétberger Ferenc gitárművész és zeneszerző egy zenész család tagjaként Salgótarjánban született 1957-ben. Születésétől fogva körülvette a zene, ötévesen fogott gitárt, klasszikus zenét és jazzgitárt tanult, azóta rendületlenül gyakorol, egyetlen napja sem telhet el technikájának fejlesztése nélkül. Ma főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően ismert. Sokszor tudatosan épít a bachi improvizációra, elengedhetetlennek tartja Bach művészetének ismeretét. A művek szépsége, valamint a tiszta, logikus gondolkodásmód nagy hatással van zenéjére, kompozícióit is ezek szellemében írja. 1995-ben a holokauszt 50. évfordulójára komponálta IN MEMORY OF MY PEOPLE (Népem emlékére) című, gitárra és nagyzenekarra hangszerelt művét. Származása és a gyermekkorában őt körülvevő környezet miatt véleménye szerint nem csupán merít a magyar-roma folklórkincsből, hiszen abban nevelkedett. Ebben a művében felfedezhetőek ezek a roma dallamok, valamint hangvételét tekintve az erős véleménynyilvánítás az emberi erőszak és szenvedés ellen.

Ander Jormin
Ander Jormin (fotó: Ann-Sofie Öman)

Szólistaként több neves zeneszerző művét előadta már, többek között játszotta Luciano Berio Sequenza XI című kompozícióját, valamint zenekarral Vivaldi, Rodrigo és John McLaughlin darabjait. Koncertezett már David Friedman, Dhafer Youssef, Trilok Gurtu, Bobby McFerrin, és még számos neves jazz zenész társaságában.

2002-ben szülővárosa díszpolgárává avatták, 2004-ben a Magyar Köztársaság Érdemrendjével tüntették ki, valamint 2005-ben Budapesten Liszt Ferenc-díjat kapott.

Joey Baron
Joey Baron (forrás: drummerworld.com)

Az április 19-i, Zeneakadémián megrendezésre kerülő koncerten Ander Jormin svéd nagybőgős és Joey Baron amerikai dobos lesznek partnerei. Precíz, profi, de egyben szabad és légies zene vár a hallgatóságra.

 

Vikukel Dániel

0 Komment