AJÁNLÓ
 
09:01
2013. 12. 19.
Valaha taxisofőrök, misztikusok vagy ornitológusok voltak. Sőt mi több, egyikőjük még miniszterelnökként...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2013. 12. 19.
Holnap kezdetét veszi a több mint egy héten át tartó VI. Nemzetközi Nyári Zenei Fesztivál...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2013. 12. 19.
Régóta tartozom már ezzel a beszámolóval. A świdnicai Bach-fesztivál zászlóshajója, a...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2013. 12. 19.
Kyle Macdonald a classicfm.com-on megjelent kottapéldáit ajánljuk ma minden érdeklődő figyelmébe....
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2013. 12. 19.
Aki augusztus 5-én késő délután és este is az Auer Hegedűfesztivál koncertjeit választotta,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A The New York Times művészeti rovata nemrég közzétett egy listát, hogy az újság kritikusai (vagyis a szakma kiemelt példányai) milyen felvételeket hallgattak legszívesebben az utóbbi időben. Érdemes belepillantani. Van olyan, amiről itthon nem is hallunk, de szerencsére Magyarország két vonatkozásban is képviselteti magát ezen a nemzetközi szúrópróbán.

Brahms: IV. szimfónia (New York-i Filharmonikus Zenekar, vez. Leonard Bernstein)

A kritikus (Zachary Woolfe) Bernstein leveleit rendezte éppen sajtó alá, és a munkához melléktanulmányként, háttérzeneként végighallgatta sok felvételét. Kedvence a IV. szimfónia lett, szerinte ez méltó a legjobban Bernstein örökségéhez.

Leonard Bernstein

Leonard Bernstein a Lincoln Centerben, 1962-ben (fotó: Sam Falk)

25x25 – 25 premier 25 év alatt

Anthony Tommasini zenekritikus csodálkozik, hogy a New York Virtuoso Singers ötletét más csapat korábban még nem valósította meg. A Harold Rosenbaum által 25 éve megalapított és azóta is vezetett kortárs zenére specializálódott együttes azzal ünnepelte negyedszázados fennállását, hogy megrendelt 25 kisebb lélegzetű kórusművet 25 szerzőtől. Hogy csak néhányat emeljek ki közülük: Stephen Hartke, Chen Yi, David Del Tredici, David Lang, William Bolcom, Fred Lerdahl – és még sokan mások. Az együttes két koncerten mutatta be a 25 művet, majd elkészítették ezt a fantasztikus CD-t.

Ligeti: I. és II. vonósnégyes, valamint Barber: Molto adagio az Op. 11-es vonósnégyesből

Büszkék lehetünk, hogy Ligeti György két nagyszerű kamaraműve is helyet kapott ezen a divatos listán, méghozzá az 1987-ben megalakult Keller Vonósnégyes előadásában. Anthony Tommasini több felvétel meghallgatása után jelentette ki, hogy neki ez a magyar kvartett szólaltatja meg leghitelesebben Barber ismert lassú tételét és Ligeti két művét.

Greg Stuart

Greg Stuart

Beuger: 16 stanza

Antoine Beuger 2004-ben íródott darabja eredetileg 16 azonos hangszerre készült, amelyek körbevenni hivatottak a közönséget, és így adjanak komplex zenei élményt. Greg Stuart vibrafonművész nem tudta megsokszorozni magát, de soksávos stúdióalbuma bőségesen kárpótol minket ezért. Ahogy a felvétel kiválasztója, Steve Smith írja: „ez a CD nagyszerűen ábrázolja, ahogy a többszöri, egyre koncentráltabb meghallgatás hogyan változtatja meg a zenéről alkotott véleményünket.”

Playliszt

(forrás: The New York Times)

0 Komment