AJÁNLÓ
 
17:00
2016. 06. 21.
Október 31-én a hazánk egyik legizgalmasabb kamarazenei formációjaként működő Budapest...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2016. 06. 21.
Október 27-én, azaz most csütörtökön igazi különlegesség fül- és ezúttal szemtanúi...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2016. 06. 21.
Kopp-kopp. KoppKopp. KopKopp. KoKopp. KKopp. Kopp. Kopp.
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2016. 06. 21.
Kinek és miért jut eszébe Beethoven zenéjét jazz és pop elemekkel vegyíteni? Hová tűnt...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2016. 06. 21.
A Concerto Budapest, az UMZE és a BMC együttműködésével megvalósuló A Hallgatás Napja fesztiválon...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nyár-nyitány

Június 21-ét szokás a nyár első napjának is nevezni. De hogy mennyi mindent ünneplünk ma? Zenében és videóban gazdag összefoglalónkból kiderül.

Zene világnapja Maurice Fleuret

 

Ha nyár, akkor napsütés. Ha napsütés, akkor a Nap világnapja. Bizony, június 21-én tartják ezt a jeles napot, és ahogy kinézünk az ablakon, úgy tűnik, az ünnepelt épp ráért, és eljött, hogy velünk együtt vigadjon. Hogy mennyiféle lehet ez a bizonyos nyár, amely kezdetét vette, azt már Vivaldi is megkomponálta.

 

Annál is inkább indokolt, hogy ezt a klasszikusabbnál is klasszikusabb örökzöldet idecitáljuk, hiszen nemcsak a Napnak, de a zenének is világnapja van ma. De hiszen az október 1! – mondhatnák, akik az 1975 óta tartott, Yehudi Menuhin kezdeményezésére kinevezett világnapra gondolnak. Csakhogy június 21-én is a zenét ünnepeljük, pontosabban zenével köszöntjük a nyarat. Egy Maurice Fleuret nevű francia zenetudós ötlete volt, hogy világszerte ezzel a világnyelvvel, vagyis a zenével köszöntsék az új évszakot. A franciák akkori kulturális minisztere, Jack Lang támogatta ezt a javaslatot, így Franciaország 1982-ben első ízben tartotta meg a Zene Ünnepét. Egyre több európai ország csatlakozott a mozgalomhoz, 1997 óta hazánkban is megemlékeznek erről a napról. Az akkor aláírt charta szerint ez a nap az élő dallamoké, a spontán örömzenélésé és a zenei sokszínűségé.

 

További zenei vonatkozásokat is találni június 21-e kapcsán. 1732-ben ezen a napon született J. S. Bach kilencedik gyermeke, Johann Christoph Friedrich Bach, illetve 1908. június 21-én hunyt el Rimszkij-Korszakov. Aki tehát stílusosan szeretné ünnepelni a zene világnapját, hallgassa őket. Például a Dongót egy rendhagyó változatban.

 

Aki viszont még stílusosabban szeretne megemlékezni e jeles napról, annak felhívjuk a figyelmét, hogy ma van a „Menj gördeszkázni nap!” is. Ezt a nem hivatalos világnapot 2004 óta tartják. Utolsó videónkban találkozik a két ünnepnap. A háromperces kisfilmben egy hangyáért izgulhatunk, aki élethalál harcot vív egy gördeszkással. A művészi kisfilm végén arra is fény derül, kettejük közül ki húzza a rövidebbet. Beethoven 5. szimfóniájának sors-motívuma a jelenet elejétől világossá teszi: a hangya és a gördeszkázó fiú története őszinte és mély dráma… Vagy mégsem?

Playliszt

0 Komment