Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vasárnap véget ért a 90 éves Kurtág György tiszteletére rendezett ünnepi rendezvénysorozat. A kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon és koncerteken sok olyan zeneszerző, előadóművész és zenetudós köszöntötte fel Gyuri bácsit, akik személyesen kötődnek hozzá, tanultak nála, dolgoztak vagy dolgoznak vele. Interjúsorozatunkban közülük kerestünk fel párakat, hogy feltegyük nekik ugyanazt a hat, Kurtággal kapcsolatos kérdést. Csalog Gábor zongoraművész és zeneszerző írásban válaszolt nekünk.

Kurtág György Kurtág Márta Kurtág Csalog Gábor
Csalog Gábor

0 Komment

„Zenéje mélyen ott él a szívünkben. Töredékeknek hívja őket, de zenéi rendkívüli súlyú, tömörségű és kivételes jelentésű töredékek. Ő tanított meg minket másképp hallani.”
(Sir Simon Rattle köszöntője Kurtág Györgynek)

Boldog születésnapot, Kurtág György! Boldog születésnapot, Gyuri bácsi!

Playliszt

0 Komment

Ahogyan Steven Isserlis fogalmazott: "Kurtág György maga a zene." És hogyan is ünnepelhetnénk napjaink egyik legnagyobb zeneszerzőjét másképp, mint magukkal a művekkel, amelyek a "zenei világ egyik csodájává" tették őt? Magyar és külföldi pályatársai és tanítványai 2016. február 14. és 21. között nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek az idén kilencvenéves komponista előtt.

Kurtág 90 Kurtág György BMC Zeneakadémia

0 Komment

A Concerto Budapest hétvégi hangversenyein Beethoven, Kurtág és Sosztakovics művek szólaltak meg. Vendégszólistaként a berlini hegedűművész, Isabelle Faust lépett fel.

Isabelle Faust Beethoven Hegedűversenyét játszotta. Ehhez a darabhoz a legtöbb klasszikus koncert-fant fűzi valamilyen nagyon személyes emlék. A koncert utáni, "Kóda" névre keresztelt pódiumbeszélgetésen (a kezdeményezés üdvözlendő, de még ráspollyal csiszolandó!) Keller András, az est karmestere például elmondta, hogy gyermekkorában, betegágyba kényszerülve, Leonyid Kogan felvételét hallgatta "rongyosra", s ekkor érlelődött meg benne a gondolat, hogy muzsikus lesz. A Sztracsatella című film pánikbeteg karmesterét (Kern András szórakoztatóan hozta az önmagára írt figurát) a Beethoven-koncert dirigálása "gyógyítja ki" neurózisaiból. Recenzens pedig élénken emlékszik arra, hogy kamaszként Isaac Stern bakelitlemezét használta a lélek öngyógyítására, s mivel mindez a viharos kamaszkorban történt, e bakelit tükörsimára kopott.

A. Anisimov: Beethoven Hegedűversenye

0 Komment

HTML