Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megemlékezések sora, margitszigeti, majd Erkel-színházi operabemutató, az Operaházban tartott operavizsga műsora, sőt decemberre tervezett zenetudományi konferencia jelzi: magyar vonatkozású zenei évfordulót ünnepel az operavilág, a keszthelyi születésű Goldmark Károly 1915-ben, éppen 100 esztendeje hunyt el. Ugyanakkor Erkel, Wagner és Verdi 200. évfordulója után néhány évvel kissé szegényesnek tűnik a "felhajtás". Pedig Goldmark - tagadhatatlanul - az Osztrák-Magyar Monarchia éveinek legnépszerűbb "hazai" operaszerzője volt.

Goldmark Károly
Goldmark Károly (fotó: OSZK)

0 Komment

Az Andersen-mese nyomán írt darab műfaját a zeneszerző kisoperaként határozta meg. A művet színpadra állító Zsótér Sándor a miskolci premier előtt adott egyik interjújában úgy emlékezett, hogy a témát körülbelül tíz éve "én ajánlottam", bár a zeneszerző "nem így emlékszik. Lehet, hogy a librettót író Beney Zsuzsa kiválasztásához is van közöm, de lehet, hogy őt Molnár Gál Péter javasolta". Mennyi rejtély!

Frankó Tünde (forrás: zeneakademia.hu)

0 Komment

Közel háromszáz éve nem játszott operát mutattak be a Régizene Innsbrucki Ünnepi Hetein. Nicola Porpora (1686-1768) komoly operáját, az Il Germanicót 1732-ben Rómában kizárólag férfiak adták elő a nők színpadra lépésének pápai tilalma miatt. A kasztráltak tüdőt és torkot próbáló, végtelen koloratúrákkal ékesített művészetét most korunk legnagyobb bel canto-énekesei támasztották fel.

Patricia Bardon
Patricia Bardon (fotó: Frances Marshall)

0 Komment

Opera 18+

Tíz nap a milánói világkiállításon - ennyi időm volt, hogy végignézzem az Expót, és felkutassam a közel 150 pavilonból a zenei vonatkozásúakat. A tradicionális hangszerkiállításokon túl a legérdekesebbet Lengyelország pavilonjában láttam. Festett operaplakátok meztelen nőkkel a főszerepben. Polgárpukkasztás? Vagy tényleg összeköti ezeket a műveket a női test?

Rafal Olbinski
Rafal Olbinski

0 Komment

"Az operavizsga keretében ezúttal két egyedi összeállítású keresztmetszet kerül színre Almási-Tóth András rendező-tanár irányításával. Az első félidőben Tengerpart Bohémiában címmel a száz éve elhunyt Goldmark Károly 1908-ban bemutatott Téli rege című művéből hangzanak el részletek, majd a szünet után a Lehár Ferenc-operettekből válogatott A Bohémek című összeállítást mutatják be a Zeneakadémia Ének Tanszékének opera szakos hallgatói a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével, Madaras Gergely vezényletével."- olvasható a Zeneakadémia honlapján.

A június 29-ei főpróbán az ORIGO készített videót, melyben Almási-Tóth András és Madaras Gergely árulnak el részleteket a produkcióról:

0 Komment

HTML