AJÁNLÓ
 
11:01
2013. 12. 16.
Valaha taxisofőrök, misztikusok vagy ornitológusok voltak. Sőt mi több, egyikőjük még miniszterelnökként...
A bejegyzés folyatódik
 
11:01
2013. 12. 16.
Holnap kezdetét veszi a több mint egy héten át tartó VI. Nemzetközi Nyári Zenei Fesztivál...
A bejegyzés folyatódik
 
11:01
2013. 12. 16.
Régóta tartozom már ezzel a beszámolóval. A świdnicai Bach-fesztivál zászlóshajója, a...
A bejegyzés folyatódik
 
11:01
2013. 12. 16.
Kyle Macdonald a classicfm.com-on megjelent kottapéldáit ajánljuk ma minden érdeklődő figyelmébe....
A bejegyzés folyatódik
 
11:01
2013. 12. 16.
Aki augusztus 5-én késő délután és este is az Auer Hegedűfesztivál koncertjeit választotta,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Némi bátorsággal kimondhatjuk, hogy 1770. december 16-án, 243 évvel ezelőtt jött a világra Ludwig van Beethoven. Az „olcsóbb”, magukra kevesebbet adó lexikonok bizonyosságként kezelik ezt a dátumot, míg a zenetörténészek adu ásza, a Grove lexikon óvatosan csak annyit ír, hogy egy nappal később, 17-én megkeresztelték, tehát valószínű, hogy 16-án született.

Ha figyelembe vesszük a tényt, hogy Beethoven szüleinek már született egy gyermekük 1769-ben, aki mindössze hat napot élt, nem nehéz elképzelni, hogy a következő újszülöttet is siettek bemutatni minél hamarabb a templomban. Nem féljenek, nem egy újabb Beethoven-életrajz következik most. A legnagyobb tudósok foglalkoznak vele, többkötetes művek szólnak életéről, munkásságáról. Én Ludwig van Beethoven kezdő lépéseit szeretném felidézni az évforduló alkalmából.

Beethoven első 5-6 évéről meglehetősen kevés hiteles adatunk van, annál több azonban a legenda. Kezdetben apja irányította zenei leckéit, első nyilvános hangversenyét 1778 márciusában, hét és esztendősen adta, apja több más tanítványával együtt. Bonn város több muzsikusa, öreg orgonistája adott leckéket a gyermeknek, de az első olyan professzor, aki mérhető benyomást tett rá, 1779-ben érkezett a városba. Nem, nem azért, hogy Beethovent tanítsa. Christian Gottlob Neefe a választófejedelem utasítására, a színház zeneigazgatói posztját betölteni jött. Nem tudjuk a pontos dátumot, hogy mikortól lett a későbbi bonni mester tanára, annyi a biztos, hogy amikor 1782-ben Neefe-nek rövid időre el kellett hagynia a várost, igazgatósága mellé menetközben megszerzett udvari orgonista pozíciójának helyettesítésére egyértelműen a 11 és fél éves Ludwigot nevezte ki. Neefe véleménye tanítványáról egy évvel később, 1783-ban jelent meg nyomtatásban, a Cramer’s Magazin der Musik-ban – ez az első hivatalos feljegyzés Beethovenről:

„Louis van Beethoven, az ismert tenorista fia 11 esztendős, és felettébb ígéretes tehetség. Ügyesen és erőteljesen zongorázik, kitűnően blattol, elég, ha annyit mondok, Bach Wohltemperiertesét gyakorolja már most… Ha ideje engedi, Herr Neefe zeneszerzésre és continuóra is oktatja. Mestere bátorítására az ifjú Beethoven 9 változatot írt Herr Dressler egy indulójára. Uraim, figyeljünk erre a géniuszra, megérdemli, hogy tanuljon és utazzon! Ha így folytatja, még második Wolfgang Amadeus Mozart is lehet belőle!”

Playliszt

0 Komment