Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Akár motiváló posztnak szánták, akár nem, egy villámgyors applikáció segítségével pillanatok alatt megtudhatjuk, mi mindent ért már el Mozart a mi korunkban, és éppen mivel töltötte az idejét, mikor 5...15...25...35... éves volt. A zeneszerző köztudottan ontotta magából a darabokat: néhány év alatt több tucat szimfóniát, zongoraversenyt, elképesztő mennyiségű zongora- és kamaradarabot, és jó pár felejthetetlen operát is írt. Valószínűleg sokan elégedettek lennénk akár egy évtizedre is azzal az eredménnyel, amit Mozart néhány hét leforgása alatt az asztalra tett.

Mozart (de)motiváció

(Az applikáció itt található meg.)

Playliszt

0 Komment

Ma van 260 éve, hogy Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart - vagy csak röviden, Mozart - belépett ebbe a világba, és újradefiniálta a csodagyerek fogalmát, majd nem sokkal később (alig 35 év alatt) a teljes nyugat-európai zenetörténetet. 6 éves korától szerzett zenét, 9 évesen írta első szimfóniáját, 17 évesen pedig a királyi udvar kinevezett helyettes-koncertmestere volt Salzburgban. Mozart több mint két évszázada halott, mégis minden nap, a világ szinte minden táján játsszuk, hallgatjuk, beszélünk róla... Boldog Mozart-születésnapot!

Playliszt

0 Komment

Egy kanadai MC, zongorista és dalszerző nemrég azzal az ötlettel állt elő, hogy felfedi a klasszikus zene és a pop összefonódásának leghitelesebb bizonyítékait. Chilly Gonzales kedvenc zeneszerzőit és popikonjait feleltette meg egymásnak - így került kapcsolatba Liszttel és Mozarttal Jimi Hendrix és Michael Jackson is.

Chilly Gonzales és a Kaiser Quartett (fotó: Alexandre Isard / PR)

0 Komment

Ritkán eszmélek rá, de a kakasülőről csak az "összhang"-ot és a "ritmus"-t látom a Zeneakadémia Nagytermének plafonján. Van egyáltalán valaki, aki onnan a második emeletről rálát a "dallam"-ra? A színpadot amúgy szerencsére látom, Jevgenyij Koroljov játszik, április 9-et írunk.

Jevgenyij Koroljov
Jevgenyij Koroljov (fotó: Zeneakadémia / Fejér Gábor)

1 Komment

Ránki Dezső és a Concerto Budapest április 12-én két hangversenyen hat Mozart-zongoraversenyt szólaltat meg a Zeneakadémián. A különleges vállalkozás apropóján a zongoraművész a versenyművekhez fűződő személyes élményeiről, Keller Andrással való szakmai kapcsolatáról, valamint feleségével, Klukon Edittel és fiukkal, Ránki Fülöppel közös zenei munkájukról is mesélt.

Ránki Dezső
(fotó: Csibi Szilvia)

1 Komment