Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nemrég írtunk olyan zenészről, akinek a YouTube volt a dobbantó a világ nagy színpadaihoz. A mindössze 24 éves Roman Kimmel is valami hasonló a helyzet. Aki azonban nem látta a videóit, többször is nagyot nézhetett a hegedűvirtuóz december 8-i zeneakadémiai koncertjén.

Roman Kim Liszt Ferenc Kamarazenekar Zeneakadémia Mona Dániel
Roman Kim

0 Komment

Elég régóta rágódik rajta a filozófia, hogy vajon van-e olyasmi, hogy lélek. A problémát, ugye, az adja, hogy az általunk megfigyelhető jelenségek - például az élőlények körében - nem mindig adják önmaguk kielégítő magyarázatát. Ha nincs lélek, ahogy az egyik oldal állítja, akkor jó lenne valahogy körülírni mondjuk az élő és az élettelen közti különbséget, ez pedig talán még nem teljesen tisztázott. Ha van, ahogy az ellentábor állítja, akkor jó lenne valahogy egyértelműen rámutatni, hogy mégis micsoda a lélek. A kérdést megnyugtatóan még mind a mai napig nem sikerült tisztázni.

Gyenyisz Macujev Bécs-Berlin Kamarazenekar Zeneakadémia Czinege Ádám
Gyenyisz Macujev (fotó: Evgeny Evtukhov)

0 Komment

,,Játékában költőiség és rendkívüli finomság ötvöződik heves temperamentummal és briliáns technikával" - így jellemezte röviden Msztyiszlav Rosztropovics, tanítványa, Mischa Maisky játékát, aki máig már számos kiváló művésszel és zenekarral lépett fel közös hangversenyen világszerte. Ezúttal a Zeneakadémia Nagytermében a 2011-ben Bánfalvi Béla által alapított Új Magyar Kamarazenekar élén hallhatta a közönség.

Mischa Maisky (fotó: musicavivafestival.com)

0 Komment

Emlékszem, negyedikes általános iskolásként ért a trauma: az osztálytársam hegedült… Némely hangnál előre grimaszolt, mert tudta, semmi köze nem lesz a pontos intonációhoz. Akkor utáltam meg a hegedű hangját, azt hittem, egy életre. Aztán valahol Kelemen Barnabás játékával kezdett el visszatérni a hitem a hangszerbe, de ha Szergej Krilovot hallottam volna, minden bizonnyal rögtön megszeretem a hegedűt. Október 10-én ugyanis kitörölte belőlem a negyedikes osztálytárs okozta sokk utolsó szilánkját is.

Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar
Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar

0 Komment

Klasszikus program-összeállítással és világklasszis szólistával csalogatta a zenekedvelőket a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 8-án a Zeneakadémia Nagytermében rendezett koncertjére. Az estén két szimfónia fogott közre egy versenyművet, a zeneszerzők pedig a bécsi klasszika triumvirátusának tagjai: Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven és Wolfgang Amadeus Mozart voltak.

Haydn, Mozart és Beethoven

0 Komment

HTML