AJÁNLÓ
 
08:30
2014. 01. 21.
Valaha taxisofőrök, misztikusok vagy ornitológusok voltak. Sőt mi több, egyikőjük még miniszterelnökként...
A bejegyzés folyatódik
 
08:30
2014. 01. 21.
Holnap kezdetét veszi a több mint egy héten át tartó VI. Nemzetközi Nyári Zenei Fesztivál...
A bejegyzés folyatódik
 
08:30
2014. 01. 21.
Régóta tartozom már ezzel a beszámolóval. A świdnicai Bach-fesztivál zászlóshajója, a...
A bejegyzés folyatódik
 
08:30
2014. 01. 21.
Kyle Macdonald a classicfm.com-on megjelent kottapéldáit ajánljuk ma minden érdeklődő figyelmébe....
A bejegyzés folyatódik
 
08:30
2014. 01. 21.
Aki augusztus 5-én késő délután és este is az Auer Hegedűfesztivál koncertjeit választotta,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legendás hegedűkészítő, Antonio Stradivari cremonai műhelyéből számtalan műremek került ki. ma körülbelül hétszázról tudunk, nem is egynek saját neve, önálló személyisége és története van. Ezek közül az egyik a világ egyik legdrágább hegedűje, a Lipinski Stradivarius.

Stradivari mester aranykorszakát 1700 és 1720 közé teszik a tudósok – a Lipinski nevét hordozó instrumentum 1715-ben készült. Életútjának legeleje homályos, biztos adatunk nincs róla. Az első név, ami kézzelfoghatóan felbukkant, Giuseppe Tartini zeneszerzőé. Az – egy álom hatására megkomponált – Ördögtrilla szonátáról ismert komponista birtokolta a hegedűt, majd továbbadta tanítványának, Signor Salvininak.

Salvini egyszer hallotta valahol Karol Lipinskit hegedülni. Odalépett hozzá, elkérte a hangszerét és miszlikbe aprította azt, majd a megrökönyödéstől kővé meredt férfi markába nyomta satáj, Tartinitól kapott Stradivariusát.

Az eset után hosszú időre nyoma veszett a hegedűnek. Néha fel-felbukkant egy kereskedőnél Drezdában, Lipcsében és Londonban. Kétszer is megfordult a Wurlitzer Társaság katalógusában az óceán másik partján, New Yorkban. Két havannai tulajdonosa is volt futólag a kalandos életű hangszernek, majd 1962-ben, 19,000 dollárért megvette Rosalind Elsner Anschuetz, és odaajándékozta menyének, Evi Liivaknak. A nő halála után özvegye Milwaukee-ba vitte a Stradivariust és egy bankszéfben tartotta. 2008-ban februárjában ő is elhunyt, és örököse a Milwaukee Szimfonikus Zenekar koncertmesterének, Frank Almondnak adta kölcsön, így most ő játszhat a legendás Lipinski Stradivariuson.

Playliszt

0 Komment