AJÁNLÓ
 
09:00
2014. 01. 01.
Valaha taxisofőrök, misztikusok vagy ornitológusok voltak. Sőt mi több, egyikőjük még miniszterelnökként...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2014. 01. 01.
Holnap kezdetét veszi a több mint egy héten át tartó VI. Nemzetközi Nyári Zenei Fesztivál...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2014. 01. 01.
Régóta tartozom már ezzel a beszámolóval. A świdnicai Bach-fesztivál zászlóshajója, a...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2014. 01. 01.
Kyle Macdonald a classicfm.com-on megjelent kottapéldáit ajánljuk ma minden érdeklődő figyelmébe....
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2014. 01. 01.
Aki augusztus 5-én késő délután és este is az Auer Hegedűfesztivál koncertjeit választotta,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

2012-es adatok szerint világszerte 73 országban 50 millió embernek ugyanaz a programja Újév napján – bekapcsolják a rádiót vagy a televíziót, és vigyázó szemüket-fülüket Bécs felé fordítják, ahol európai idő szerint valamikor délelőtt elkezdődik a legendás Újévi Koncert.

Régi családi emlék nálunk is, hogy amint felébredünk az előző éjjeli dorbézolásából – kezünkben virslimaradékkal és bejglivel reggeli gyanánt – leülünk a tévé elé és nézzük a csodás díszletek között táncoló alakokat. A közvetítésben láthatjuk a Schönbrunni kastélyt, a Bécsi Operaházat, vagy magát a Musikvereint, ahol a koncert zajlik. Utóbbi helyszín pompás virágdekorációját 1980 óra az olasz Sanremo város biztosítja. Így valahogy mindig jól indul az év…

A zenei összeállítás, bár kínál némi változatosságot (például 2009-ben a Haydn-év tiszteletére a Búcsú szimfónia egy részlete is felcsendült), a program gerincét a Strauss család zenéje adja. Mellettük több osztrák szerző kompozíciói is felbukkannak Mozarttól egészen Ziehrerig. A műsor kb. egy tucat zeneműből áll, és utána természetesen az elmaradhatatlan ráadásokból, amelyekből az első mindig egy gyorspolka, a második a Kék Duna keringő, az utolsó pedig a közönséggel közösen előadott Radetzky-mars.

Bécs,Musikvereinssaal

Az első újévi koncert nem is újév napján volt, hanem 1939. december 31-én. Clemens Krauss vezényelt, kizárólag ifjabb Johann Strauss-műveket. A műsoron - a dokumentumok tanúsága szerint - az alábbi művek szerepeltek:

- Reggeli lapok – keringő

- Anna-polka

- Csárdás a Pázmán lovag című operettből

- Császárkeringő

- Könnyű vér – gyorspolka

- Egyiptomi induló

- Mesél a bécsi erdő

- Pizzicato-polka

- Perpetuum mobile – zenei tréfa

- A denevér - Nyitány

1939-ben még nem adtak ráadást, sőt, ez a szokás 1945-ig tartotta magát. Ma már furcsának hat, de a Kék Duna keringő sem szerepelt a műsoron egészen 1945-ig, ekkor bukkant fel először – ráadásként. A másik sztár, a Radetzky-induló 1946-ban volt először ráadás. De ettől kezdve ez a két zenemű állandó szereplője lett az újévi koncerteknek, ezekkel hálálta meg a közönség szeretetét a zenekar. A tradíciótól két alkalommal tértek csak el. 1967-ben Willi Boskovsky a hivatalos program részévé tette a Kék Dunát, 2005-ben pedig Lorin Maazel kihagyta a Radetzky-indulót, főhajtásképp a 2004-es cunami áldozatainak emléke előtt.

Willi Boskovsky, a zenekar koncertmestere dirigálta a hangversenyeket 1955-től 1979-ig. 1980-ban lépett a pódiumra nem osztrák karmester, Lorin Maazel vezényletével, és a következő hat évben is az ő kezében volt a pálca. Ez után lett szokás, hogy minden évben más, híres karmestert hívjanak meg az újévi koncert dirigálására. A sort Herbert von Karajan nyitotta 1987-ben.

Idén Daniel Barenboim lett ismét a kiválasztott, ő vezényli a Bécsi Filharmonikusokat a mesés koncerten. Kívánom, hogy minél többen kezdjük az új esztendőt a Straussok, a Bécsi Filharmonikusok, a táncosok és Maestro Barenboim társaságában!

Daniel Barenboim

Playliszt

0 Komment