AJÁNLÓ
 
19:02
2014. 01. 09.
Valaha taxisofőrök, misztikusok vagy ornitológusok voltak. Sőt mi több, egyikőjük még miniszterelnökként...
A bejegyzés folyatódik
 
19:02
2014. 01. 09.
Holnap kezdetét veszi a több mint egy héten át tartó VI. Nemzetközi Nyári Zenei Fesztivál...
A bejegyzés folyatódik
 
19:02
2014. 01. 09.
Régóta tartozom már ezzel a beszámolóval. A świdnicai Bach-fesztivál zászlóshajója, a...
A bejegyzés folyatódik
 
19:02
2014. 01. 09.
Kyle Macdonald a classicfm.com-on megjelent kottapéldáit ajánljuk ma minden érdeklődő figyelmébe....
A bejegyzés folyatódik
 
19:02
2014. 01. 09.
Aki augusztus 5-én késő délután és este is az Auer Hegedűfesztivál koncertjeit választotta,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Manapság, amikor a korhű hangszereken játszó együttesek mindent felkutatnak annak érdekében, hogy játékuk minél hitelesebb legyen, olyan zeneszerzők is előtérbe kerülnek, akiket korábban méltán vagy kevésbé méltán elfeledtünk. Így ma már könnyedén találunk a klasszicista koncertműsorok lapjain egyre több William Herschel-opuszt.

A 24 szimfónia és számos egyéb műfajú zenemű szerzője a csillagászat terén is nagyot alkotott. Felfedezte az Uránuszt, valamit a Szaturnusz két holdját, az Oberont és a Titániát. Ő volt az is, aki az infravörös sugárzás létezését elsőként felismerte. Mesélhetnék még a hanoveri születésű angol férfiről, de számomra most érdekesebb a húga, Caroline. Szívesen írnám, hogy ő volt az első női csillagász, de ezen többen megsértődnének. Mindenesetre ő az első női asztronómus, akinek a nevét komoly lexikonok is jegyzik.

Noha bátyjával életük végéig együtt dolgozott, önálló felfedezések, jobbára üstökösök is fűződnek nevéhez, például a 35P/Herschel-Rigollet periodikus kométa is. Ő volt a történelemben az első nő, aki pénzt, fizetést kapott a tudományos munkáért. Számos elismerés mellett, 96. születésnapja alkalmából a porosz király a Tudomány Aranyérmével tüntette ki.

Gyermekkorában tífuszos volt, emiatt megállt a növésben, élete végéig apró termetű maradt. Szülei úgy gondolták, hogy emiatt semmi esélye a férjhez menésre, jobban jár, ha tanul. Anyja cselédnek szánta, apja ugyan jobb sorsot szánt neki, de felesége akaratával nem mert dacolni. Caroline így akkor tanult (bátyja óráin), amikor anyjuk nem volt otthon.

Apjuk halála után a testvérek Londonba költöztek, William orgonistaként és zenetanárként tartotta el magát és húgát, aki a háztartást vezette és közben énekórákat vett. Bátyja koncertjein rengeteg szólót énekelt, de más karmesterrel nem volt hajlandó együtt dolgozni. Idővel William érdeklődése a csillagászat felé fordult, húga lelkesen követte ebben is. 32 évesen kezdte saját maga is az eget kémlelni egy 690 mm fókusztávolságú távcsővel. Rengeteg objektumot és üstököst fedezett fel, 5 év múlva, 37 évesen kapta első fizetését III. György királytól.

1822-ben, bátyja halála után visszatért Hanoverbe, de a munkát idős kora, 72 éve dacára is folytatta. 1828-ban a Királyi Csillagászati Társaság Arany Medállal ajándékozta meg munkásságáért – őutána nagyon sokáig, 1996-ig nem kapott nő ilyen elismerést. 1848-ban, január 9-én hunyt el, 98 évesen. 1750. március 16-án született. A 281 Lucretia aszteroida az ő második nevét viseli, és róla nevezték el a Holdon található C. Herschel krátert is.

Playliszt

0 Komment