Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ötven éve mindenki a Beatles amerikai turnéjára figyelt. A repülőgép február 7-én landolt a négy liverpoolival New Yorkban.

1964 az úgynevezett klasszikus modern zenében is sűrű év volt. A régi nagyok utolsó műveiket írták, Igor Stravinsky a megelőző év novemberében meggyilkolt Kennedy elnök emlékére csodálatos miniatűr Elégiát komponált; Sosztakovics megrendítő vonósnégyeseit írta (9. és 10. vonósnégyes). A korszak vezető komponistái közül Luciano Berio ekkoriban dolgozik egyik legszebb darabján, a Népdalokon (Folk Songs), a lengyel Witold Lutosławski pedig Vonósnégyesét írja. Az új generáció képviselői közül talán Terry Riley In C című emblematikus művét érdemes kiemelni.

0 Komment

A 2014-es esztendő nehéz eseményekkel indul. Vasárnap, február 2-án, életének 79. évében elhunyt Gerd Albrecht német karmester, a Hamburgi Állami Operaház és a Cseh Filharmónia egykori főzeneigazgatója.

0 Komment

Napjaink egyik legnépszerűbb, és egyben legbevállalósabb kamaraegyüttese a Kelemen Vonósnégyes. A négy lendületes, energiával teli fiatalból álló csapat mindennek nevezhető, csupán szokványosnak nem. Pillantsunk bele egy próbába, milyen is egy "átlagos" este művészéknél...

Playliszt

0 Komment

2014 Grammyjei

Az 1958-ban alapított, máig is a zeneipar legnagyobb presztízzsel bíró elismerését nemrég, január 26-án osztották ki 56. alkalommal Los Angelesben. A kis arany gramofonnal együtt járó elismerést a férfi előadók közül a magyar Solti György karmester nyerte el legtöbbször, egészen pontosan 31-szer. Íme, ismét egy rekord, amire büszkék lehetünk!

0 Komment

Egy holland feltaláló 1814-ben készítette el egy mechanikus zenélő szerkezet prototípusát, mely alig néhány év múlva hatalmas karriert futott be, Beethoven és Salieri is lelkes hívévé szegődött. A metronómot ma már az okostelefonokon is kattogtatják.

0 Komment