AJÁNLÓ
 
09:00
2013. 12. 31.
Valaha taxisofőrök, misztikusok vagy ornitológusok voltak. Sőt mi több, egyikőjük még miniszterelnökként...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2013. 12. 31.
Holnap kezdetét veszi a több mint egy héten át tartó VI. Nemzetközi Nyári Zenei Fesztivál...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2013. 12. 31.
Régóta tartozom már ezzel a beszámolóval. A świdnicai Bach-fesztivál zászlóshajója, a...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2013. 12. 31.
Kyle Macdonald a classicfm.com-on megjelent kottapéldáit ajánljuk ma minden érdeklődő figyelmébe....
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2013. 12. 31.
Aki augusztus 5-én késő délután és este is az Auer Hegedűfesztivál koncertjeit választotta,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szilveszter lévén nem szeretnék túl komoly témába belefogni, így egy kicsit utánaolvastam a világ egyik legkedveltebb ráadásszámának, Rossini Macskaduettjének.

Az átlagos operalátogató (ha van ilyen egyáltalán?) Gioacchino Rossinit vígoperái kapcsán ismeri, az Otello címről valószínűleg inkább Verdi ugrik be. A két mű igenis kapcsolódik egymáshoz, Rossini műve Verdi számára követendő példa, megugrandó szint volt.

Rossini operájának előadói történetéről kevés az információnk, nem véletlen, hogy ma is ritkán szerepel a dalszínházak repertoárján (noha, mint a korabeli operáknál gyakran előfordul, készült hozzá egy happy end-es változat is), viszont a zenetörténetben két komoly lábnyomott is hagyott maga után az Otello.

Az egyik Liszt Ferenc, aki Vándorévek ciklusának Velence és Nápoly kötetében a Canzona tételt Rossini színfalak mögötti gondolásának áriájára, a Nedssun maggior dolore-re írta.

A másik, valljuk be, sokkal népszerűbb emlék Rossini két szopránra komponált Macskaduettje. A változatos szövegű bravúrdarabot gyakran férfi és nő, szoprán és tenor adja elő, kihasználván a lehetőséget, hogy két, egymással évődő cica párbeszédébe még több erotikus feszültséget vigyenek. Bár a zene Rossini neve alatt fut, a valóság eltér egy kicsit. A Macskaduett tulajdonképpen egy kiegészítés az Otellóhoz, egy nálunk kevéssé ismert szerző, Robert Lucas de Pearsall tollából, aki G. Berthold álnéven alkotta meg máig is legismertebb művét.

A Macskaduett egészen pontosan három, már létező zene egyvelege: C. E. F. Weyse egy kavatinája, Otello és Jago kettőse az opera II. felvonásából, illetve Rodrigo cabalettájának részlete ugyanabból a felvonásból.

Minden énekművész repertoáron tartja, minden színpadon, minden közönség előtt bombabiztos siker…

http://www.youtube.com/watch?v=029CJaSRAkw

Boldog Új Évet kíván a Playliszt csapata! 

Playliszt

0 Komment