AJÁNLÓ
 
13:00
2016. 08. 09.
Október 31-én a hazánk egyik legizgalmasabb kamarazenei formációjaként működő Budapest...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2016. 08. 09.
Kopp-kopp. KoppKopp. KopKopp. KoKopp. KKopp. Kopp. Kopp.
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2016. 08. 09.
Kinek és miért jut eszébe Beethoven zenéjét jazz és pop elemekkel vegyíteni? Hová tűnt...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2016. 08. 09.
"…a clavecint [csembalót] a maga idejében aligha hurcolták koncertpódiumra; ez a vékonyhangú...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2016. 08. 09.
Nagyon nem mindegy, hogyan interpretálja egy pianista a zongorairodalom legnépszerűbb darabjait....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

2016. augusztus 7-én a zenei világnagyság, Plácido Domingo és Navracsics Tibor uniós biztos együtt adták át Európa legjelentősebb kulturális örökségi díját a Zeneakadémiának. Domingo Európa vezető kulturális örökséggel foglalkozó szervezete, az Europa Nostra elnökeként, Navracsics pedig az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosaként fejezte ki elismerését az intézmény szecessziós épületének példaértékű felújításáért. A Zeneakadémia – melyre a díjak átadói mint az európai történelem, eszmék és identitás szimbólumára tekintenek – 2015 óta a kulturális örökségvédelem területén megszerezhető legjelentősebb elismerést, az Európai Unió Kulturális Öröksége díjat / Europa Nostra Nagydíjat tudhatja magáénak.

Zeneakadémia Liszt Academy Plácido Domingo
Plácido Domingo és Navracsics Tibor (fotó: Zeneakadémia / Bielik István)

 

Az ünnepélyes átadóra vasárnap este került sor a Liszt Ferenc Ferenc téri épületben, melyben az átadót megelőzően Fekete Gyula, az egyetem tudományos és nemzetközi rektorhelyettese vezette körbe a vendégeket. Az épület csodálatos és rendkívül aprólékos műemléki restaurálására az Europa Nostra elnöke is felhívta a figyelmet, és szívből gratulált a „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten” elnevezésű projekt minden közreműködőjének és támogatójának. „Nem lehetünk elég hálásak azért, hogy az Európai Unió a strukturális alapokon keresztül létfontosságú támogatást nyújtott. Reméljük, hogy a jövőben még nagyobb arányú támogatás lesz biztosítható a hasonló kiemelkedő kulturális projektek számára” – hangsúlyozta Domingo.

Navracsics Tibor is a páratlanul gazdag európai kulturális örökség kiemelkedő példájaként méltatta a Zeneakadémiát, melyről így nyilatkozott: „Ez az örökség európai identitásunknak meghatározó része, mely összeköt minket, és segít, hogy megértsük egymást és közös értékeinket. Ezért kell megőrizzük a ránk bízott örökséget – napjainkban még inkább, mint valaha. Mindenki számára biztosítanunk kell a lehetőséget, hogy (újra) felfedezhessék ezt az örökséget, minél többet megtudhassanak róla, és beleláthassanak a megőrzésének a folyamatába. E fontos célok érdekében dolgozunk a Kreatív Európa program és más kezdeményezések keretében.

Zeneakadémia Liszt Academy Plácido Domingo
Plácido Domingo a Zeneakadémián (fotó: Zeneakadémia / Bielik István)
 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem számára otthont adó, 1907-ben Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján elkészült épület amellett, hogy a közép-európai szecessziós építészet egyik remekműve,egyben a hazai koncertélet és zeneoktatás fellegvára is. Beszédében Domingo Liszt Ferenc e rendkívüli örökségéről is megemlékezett: „A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem névadója, maga is ízig-vérig európai zeneszerző és muzsikus volt, aki a kontinens sok szegletében élt, koncertezett és komponált. Nemcsak együtt zenélt, de intenzív eszmecserét is folytatott Chopinnel, Saint-Saëns-nal, Grieggel, Berliozzal és Wagnerrel, csak hogy néhány zeneszerzőt említsünk. Liszt segítette embertársait, harcolt művészekért és emberbarát ügyekért szerte Európában. Ő volt a 19. század egyik legkiemelkedőbb zenepedagógusa, és ekként a Zeneakadémia büszke alapítója. Ez az intézmény az ő öröksége! A Zeneakadémia azonban nemcsak az ő kézjegyét viseli magán, hanem sok más muzsikusét és zeneszerzőjét is, úgy, mint Bartók Béla, Kodály Zoltán vagy mint drága barátom, Solti György. Mindannyiuk emlékét őrzik ezek a falak. A gyönyörűen felújított épületben érezni lehet ma is jelenlétüket. Ebben a káprázatosan helyreállított épületben alkotó szellemük tovább él.” – fogalmazott a Maestro.

Augusztus 10-én Domingo sokak örömére a nagy nyilvánosság előtt is tiszteletét teszi: számos fiatal tehetséggel együtt lép fel ingyenesen hallható hangversenyen a Papp László Budapest Sportarénában. Angel Blue és Micaëla Oeste, a Domingo nevével fémjelzett Operalia énekverseny felfedezettjei, a magyar szoprán énekesnő, Pasztircsák Polina és Váradi Gyula hegedűművész is színpadra lép az exkluzív koncerten, melyen a művészeket Eugene Kohn vezényletével a Magyar Állami Operaház Zenekara kíséri.

Playliszt

0 Komment