AJÁNLÓ
 
17:59
2014. 08. 14.
Valaha taxisofőrök, misztikusok vagy ornitológusok voltak. Sőt mi több, egyikőjük még miniszterelnökként...
A bejegyzés folyatódik
 
17:59
2014. 08. 14.
Holnap kezdetét veszi a több mint egy héten át tartó VI. Nemzetközi Nyári Zenei Fesztivál...
A bejegyzés folyatódik
 
17:59
2014. 08. 14.
Régóta tartozom már ezzel a beszámolóval. A świdnicai Bach-fesztivál zászlóshajója, a...
A bejegyzés folyatódik
 
17:59
2014. 08. 14.
Kyle Macdonald a classicfm.com-on megjelent kottapéldáit ajánljuk ma minden érdeklődő figyelmébe....
A bejegyzés folyatódik
 
17:59
2014. 08. 14.
Aki augusztus 5-én késő délután és este is az Auer Hegedűfesztivál koncertjeit választotta,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ma 63 éves Kovács János karmester

Kevés olyan muzsikus van ma Magyarországon, akit szinte egybehangzóan kedvel a szakma. Nem titok, hogy a haza művészélet sem mentes az áskálódásoktól, klikkesedéstől. Kovács Jánost mégis valahogy mindenki szereti. Egyáltalán nem távolságtartó, mégis van tekintélye. Élvezetes vele beszélgetni, megkérdőjelezhetetlen zenei tudása mellett általános műveltsége is figyelemre méltó. A humoráról nem is beszélve! Jó hangulatú próbákat tart, minden muzsikus szereti. Kocsis Zoltán szerint (aki pedig nem éppen pozitív megjegyzéseiről híres) Kovács János a legjobb magyar karmester.

Van véleménye, és ezt nem harsányan, de határozottan képviseli is. Nem szereti a magamutogató karmestereket, akik a hangversenyen látványosan átélve a művet, színpadias eszközökkel tarkítják a produkciót. Nemegyszer elmondta, hogy mekkora szélhámosságnak tartja a karmesteri szakmát. Önmagát inkább úgy jellemzi, hogy igyekszik a hangszeres művészek számára optimális környezetet teremteni a muzsikáláshoz. Legfőbb feladatának azt tekinti, hogy segítsen a zenészeknek megérteni és helyesen interpretálni a darabot. Szívesen foglalkozik kortárs művekkel, de minden korszakot vezényel.

1951. augusztus 14-én született. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett karmesteri diplomát 1973-ban, mesterei Kórodi András és Simon Albert voltak. A főiskola után rögtön a Magyar Állami Operaházhoz szerződött korrepetitorként, majd 1976-tól karmesterként. 1979 és 1981 között három alkalommal a Bayreuthi Ünnepi Játékok zenei asszisztense volt – ez hatalmas dolog. 1987 és 1990 között az Operaház vezető karmestere, 2001-től pedig a Magyar Filharmóniai Társaság első karmestere. 2003-ban, illetve 2006-2007-ben megbízott főzeneigazgató, 2007 őszétől ismét az Operaház első karmestere. Rendszeresen fellépett a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, az idei évadtól, 2014 augusztusától pedig átvette a nagy múltú együttes zenei vezetését.

Rendszeresen vezényel külföldön, első karmestere volt a Szlovén Filharmonikus Zenekarnak. 1992-től a Tokiói Filharmonikusok vendégkarmestere. Számos európai városban fellépett vendégkarmesterként, az Operaház társulatával Berlinben és Londonban, a Nemzeti Filharmonikusokkal pedig többek között Németországban és Brazíliában turnézott.

Nem mindenkit jellemeznek korrektül az elnyert elismerései, de Kovács János díjainak sokszínűsége (Komor Vilmos emlékplakett, Liszt Ferenc-díj, Oláh Gusztáv emlékplakett, Érdemes művész, Kossuth-díj, Inter Lyra-díj, Gundel művészeti díj, Bartók–Pásztory-díj) számomra azt mutatja, hogy népszerűségét, pozícióit kivételes tudásának, tehetségének és az emberekkel való fantasztikus bánásmódjának köszönheti.

Playliszt

0 Komment