Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért lényeges, hogy egy előadóművész folyékonyan beszéljen a zenei stílusok nyelvén és felfedezze a különböző stílusok közti kölcsönhatásokat? Miért játszik egy "Liszt-játékos" Gershwint és kortárs műveket, és milyen szerephez jut Schumann Gyermekjelenetek sorozata egy zeneakadémiai szólóest műsorán? Balog Józseffel közelgő zeneakadémiai koncertje kapcsán beszélgettünk.

Balog József Zeneakadémia Belinszky Anna
Balog József

0 Komment

A verseny Nagydíját és a közönségdíjat a fehérorosz Alexander Roslavets nyerte, I. díjas lett a mongol Ankhbayar Enkhbold, a II. díjat az egyetlen döntőbe jutott magyar versenyzőnek, Horti Lillának ítélte oda a zsűri, míg a III. díjat a lengyel Lucyna Jarzabek kapta.

II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny Zeneakadémia Alexander Roslavets Ankhbayar Enkhbold Horti Lilla Lucyna Jarzabek
Alexander Roslavets
 

A szombat esti döntőben tíz versenyző mérhette össze tudását: Ankhbayar Enkhbold (Mongólia), Horti Lilla (Magyarország), Lucyna Jarząbek (Lengyelország), Kszenyija Hovanova (Oroszország), Kim Eunhee (Dél-Korea), Azat Malik (Kazahsztán), Sylwia Olszyńska (Lengyelország), Theodora Raftisz (Ciprus), Alexander Roszlavec (Fehéroroszország) és Polina Samajeva (Oroszország) két-két áriát adtak elő zenekari kísérettel.

A verseny gálakoncertjére ma este 19.30-kor kerül sor a Magyar Állami Operaházban.

Playliszt

0 Komment

Mostantól néhány napig énekszótól lesz hangos a Zeneakadémia, és a nemzetközi operaélet legnagyobbjai fognak nyüzsögni a Liszt Ferenc téri épületben. A sorsolással ma kezdetét vette a megmérettetés, melynek élő fordulóin negyvennyolc énekes mutatja be tehetségét. A résztvevők rövid életrajza és versenyműsora ide kattintva érhető el.

II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny Zeneakadémia Marton Éva
(fotó: Zeneakadémia / Mudra László)

0 Komment

Nemcsak a világ legjobb zongoristái ülhetnek ezúttal hangszer mögé a Zeneakadémiának is otthont adó Liszt Ferenc téren, de néhány, képzőművész hallgatók által új életre keltett hangszernek köszönhetően most bárki elindulhat a világhírnév felé. Aki pedig mégis a profikat részesítené előnyben, az ingyenes minikoncerteket hallgathat Fischer Annie- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjas művészek tolmácsolásában a Zeneakadémia előtt megszólaló 1904-es Steinway zongorán, vagy besétálhat a zenepalotába, ahol a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny valamennyi fordulójának tanúja lehet.

Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny Zeneakadémia feladat Hosszúlépés
(fotó: Szécsi István / Fidelio)

0 Komment

2016. augusztus 7-én a zenei világnagyság, Plácido Domingo és Navracsics Tibor uniós biztos együtt adták át Európa legjelentősebb kulturális örökségi díját a Zeneakadémiának. Domingo Európa vezető kulturális örökséggel foglalkozó szervezete, az Europa Nostra elnökeként, Navracsics pedig az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosaként fejezte ki elismerését az intézmény szecessziós épületének példaértékű felújításáért. A Zeneakadémia - melyre a díjak átadói mint az európai történelem, eszmék és identitás szimbólumára tekintenek - 2015 óta a kulturális örökségvédelem területén megszerezhető legjelentősebb elismerést, az Európai Unió Kulturális Öröksége díjat / Europa Nostra Nagydíjat tudhatja magáénak.

Zeneakadémia Liszt Academy Plácido Domingo
Plácido Domingo és Navracsics Tibor (fotó: Zeneakadémia / Bielik István)

0 Komment