AJÁNLÓ
 
09:30
2014. 06. 03.
Terje Isungset norvég zeneszerző és ütőhangszeres művész, aki nem csak az italában szereti...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2014. 06. 03.
Tudják, mik azok a Nielsen-számok? Nem, ezeknek nincs közük Carl Nielsen dán zeneszerzőhöz,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2014. 06. 03.
Joseph Richardsonnak szerencsét hozott a 13-as szám – ennyi évébe került ugyanis, hogy elkészítse...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2014. 06. 03.
Sok városban van Rossini utca. Hogy csak néhányat említsek: Detroit, Bukarest, Milánó éppúgy...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2014. 06. 03.
A pikoló, leánykori nevén ottavino a fuvolavilág zsokéja. >> a poszt folytatódik
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pszichopata macskazene

A minap bóklásztam az interneten, és találtam egy oldalt, ami – természetesen az újságíró egyéni ízlése szerint – a világ legfaramucibb hangszereit gyűjti csokorba. Néhányat majd szépen sorban bemutatok közülük a továbbiakban, de a furcsaságok mellett még egy dolog szemet szúrt: a cikkíró nemzetünk kedves hangszerét, a cimbalmot is ide sorolta…

Miután túltettem magam ezen a sokkon, vidáman olvastam tovább. A sok izgalmas olvasnivaló között a pálmát kétségtelenül Athanasius Kircher XVII. századi jezsuita szerzetes találmánya vitte el, aki feltalálta a macska-zongorát. Nem is tudom, mi lenne a jó név neki magyarul… Zongocska? Macsgora? Esetleg Nyaunínó?

Az instrumentum egy valódi, általunk is könnyedén elképzelhető billentyűzetből valamint egy ketrecrendszerből áll. Minden ketrecben egy-egy cicus ücsörög. Ha lenyomunk egy billentyűt, egy hozzáerősített szög megböki a boldogtalan macsekot, aki – ki hibáztatná ezért? – hangos nyávogásban tör ki. (Egyes források a szög helyett apró kalapácsokról számolnak be, akik az állatok farkát püfölik).

Gondolom, különböző hangfekvésű macskák lennének felsorakoztatva… Igen, lennének, mert szerencsére úgy tudjuk, hogy ez a különleges hangszer nem épült meg, csak a leírását találták meg a régészek – amelyben az is szerepel, hogy ez a szerkentyű igazából nem arra terveztetett, hogy Bachot játsszunk rajta, hanem pszichiátriai betegekre óhajtottak valamiféle hatást gyakorolni általa. Volt, aki a páciensek koncentrációs képességét gondolta javítani a macskazongorával, mások inkább depressziós betegeket akartak nevetésre bírni.

Playliszt

0 Komment