AJÁNLÓ
 
09:30
2014. 06. 16.
Terje Isungset norvég zeneszerző és ütőhangszeres művész, aki nem csak az italában szereti...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2014. 06. 16.
Tudják, mik azok a Nielsen-számok? Nem, ezeknek nincs közük Carl Nielsen dán zeneszerzőhöz,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2014. 06. 16.
Joseph Richardsonnak szerencsét hozott a 13-as szám – ennyi évébe került ugyanis, hogy elkészítse...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2014. 06. 16.
A pikoló, leánykori nevén ottavino a fuvolavilág zsokéja. >> a poszt folytatódik
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2014. 06. 16.
A minap bóklásztam az interneten, és találtam egy oldalt, ami - természetesen az újságíró...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sok városban van Rossini utca. Hogy csak néhányat említsek: Detroit, Bukarest, Milánó éppúgy nevezett el közterületet az operamágusról, mint Nápoly vagy Bologna. De mik ezek? Egy utcatábla a sarkon? Esetleg egy márványtábla valahol, névvel, mesterséggel, évszámokkal azoknak, akik kevésbé vannak otthon a klasszikus zene területén. Nem nagy ügy. Amiről most mesélek, azonban teljesen más…

California állam Lancaster nevű városának szélén – ahogy sok más településen – úgy kívánják megelőzni az autóbalesetet, hogy az úttestre csíkokat festenek. A vastagon, speciális anyaggal felvitt sávok rezgést hoznak létre a rajtuk áthaladó autóban, amit a vezető érez is, de ami még fontosabb: hall. Van, hogy a sávelválasztó készül ilyen technikával, de gyakori az is, hogy az úttestre magára, teljes szélességben viszik fel az anyagot. Így, ezzel a hanghatással kívánják figyelmeztetni az autósokat a veszélyre. Egy hosszú út után először felbukkanó stoptábla, gyalogátkelőhely vagy veszélyes kanyar már nem éri a sofőrt váratlanul, hiszen előtte, kellő időben elkezd zörögni a kocsija. Olcsóbb és hatékonyabb megoldás, mint a figyelmeztető tábla – ennek ugyanis nem lehet nekimenni, nem árt neki sem eső, sem vihar, sem sötétség.

S hogy miért írom le mindezt egy zenei blogra? Mert ama bizonyos Lancaster nevű városka mellett út röcögései nem ám csak úgy zörögnek – a különböző távolságra felfestett csíkok Gioacchino Rossini Tell Vilmos című operájának nyitányát „játsszák” az arra járó autósoknak.

Uraim, aki tehát arra jár, ne merüljön bele a műélvezetbe, hanem meressze a szemét, hiszen hamarosan kanyar jön!

Playliszt

0 Komment