Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az a 15 énekes növendék, aki fellépett a 2016-os áriavizsgán, az elért jegyektől függetlenül is mind győztes, hiszen a Zeneakadémia Nagytermében, tekintélyes közönség előtt adhatott egészestés koncertet. De mégiscsak egy vizsgáról beszélünk, úgyhogy lássuk a Playliszt kritikusának osztályzatait.

opera ária Imai Ayane Turpinszky Gippert Béla Szvétek László Almási Tóth András Zeneakadémia Mona Dániel
Áriavizsga - 2015 (forrás: lfze.hu)

0 Komment

Igaz, a húsvétot felvezető időszakban Bach Máté-passiója is elhangzott, a koncertlátogatók azonban idén másból is válogathattak a böjt alatt. Habár kevésbé ismert a zeneszerző repertoárjával kapcsolatban, Händel - operái és oratóriumai mellett - egy nagyszabású passiót is komponált, melynek különlegessége, hogy maga Mária is megszólal a szereplők között. A mű azonban csak ritkán kerül előadásra, így nem csoda, hogy a közönségnek csak szűk rétege ismeri.

Capella Savaria Howard Arman Pasztricsák Polina Celeng Mária Blazsó Domonkos Magyar Rádió Kórusa Bokor Lilla

0 Komment

Mozart 1788 nyarán komponált C-dúr szimfóniáját a 18. század vége óta repertoáron tartják, már több mint kétszáz éve kanonizált műnek számít. A német felvilágosodás univerzális alkotásnak tekintette, amely minden embert megszólíthat. A "Jupiter" címke - amit valószínűleg egy híres impresszárió, Salomon akasztott rá - szintén ezt a humanista, páneurópai gondolatot hirdeti. A Deutsche Kammerphilharmonie Bremen előadását azonban könnyedség és tarka kavalkád jellemezte, a lokális osztrák színek előtérbe kerülésével. A főisten nem egy klasszicizáló márványszobor képében lépett elénk, hanem mulatozó osztrákok közé vegyülve ländlert táncolt egy napfényes délelőtt.

Deutsche Kammerphilharmonie Bremen Trevor Pinnock Maria João Pires Zeneakadémia Merényi Péter
Trevor Pinnock és Maria João Pires

0 Komment

Választhatunk-e magunknak invenciózusabb programot karácsony előtt, mint hogy kipipáljuk a rendes évi Diótörőt? Ha csupán a tényeket nézzük: minden bizonnyal. Ha azonban az előadói teljesítményeket is mérlegre tesszük, az eredmény már jóval biztatóbb. A Nemzeti Filharmonikusok december 23-i Csajkovszkij-előadásán jártunk.

Kocsis Zoltán Nemzeti Filharmonikusok Budapest Bábszínház Szőnyi Kató Meczner János Teszárek Csaba Blasek Gyöngyi Sz. Nagy Mária Ellinger Edina Papp Orsolya Kemény István Tatai Zsolt Ács Norbert Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkórusa ifj. Sapszon Ferenc Bóka Gábor

0 Komment

Goldmark Károlynak talán két olyan műve van, amelynek a hangfelvételét a legtöbb lemezboltban meg lehet vásárolni: a Hegedűverseny és a Sába királynője. Utóbbi a zeneszerző első és egyben legsikeresebb operája, már Goldmark életében is színre került nemcsak Európa legnagyobb operaházaiban, de Amerikában is.

0 Komment

HTML