AJÁNLÓ
 
07:00
2015. 09. 17.
Egész évben vártuk, november 14-én végre elérkezett a január óta kerek születésnapját...
A bejegyzés folyatódik
 
07:00
2015. 09. 17.
Idén novemberben kerül sor Mahler 2. szimfóniájának árverésére. A különleges kéziratnak eddig...
A bejegyzés folyatódik
 
07:00
2015. 09. 17.
A Liszt Ferenc téri főépület újranyitása óta gyakran hallhatunk művészeket, tanárokat,...
A bejegyzés folyatódik
 
07:00
2015. 09. 17.
A Rózsavölgyi és Társa Kiadó gondozásában látott napvilágot Kottakép és műalkotás:...
A bejegyzés folyatódik
 
07:00
2015. 09. 17.
Október 27-én, azaz most csütörtökön igazi különlegesség fül- és ezúttal szemtanúi...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az online sajtó világában mindig kiemelt pillanat, mikor nyomtatott könyv születik. Azt nem lehet azonnal javítani, abba igazi könyvjelzőt lehet tenni, az örökké figyel minket a polcról, és megmásíthatatlan adatokat őriz. Péteri Lóránt könyvének bemutatóján jártunk.

Gustav Mahler
Gustav Mahler (forrás: mymahler.wordpress.com)

 

Mahler, a scherzo és a „kísérteties” – ezt a címet kapta Péteri Lóránt legújabb könyve, melyet szeptember 11-én mutattak be a Müpa Üvegtermében. Utóbbi információnak csak azért van jelentősége, mert a helyszín csordultig telt vendégekkel: rokonok, barátok, mesterek, kollégák és tanítványok tucatjai voltak kíváncsiak a kötetre. A könyvbemutatót Fazekas Gergely, a kötetet megjelentető Rózsavölgyi és Társa Kiadó főszerkesztője moderálta. Beszélgetőtársa az irodalomtörténész Szegedy-Maszák Mihály és természetesen maga a szerző volt.

Mahler, a scherzo és a „kísérteties”

A borító kitárgyalása, Mahler rövid zenetörténeti elhelyezése, Péteri Mahler-kutatói pályájának története és Fischer Iván szórakoztató videóüzenete után Fazekas a szerzőt és az egyik első olvasót (Szegedy-Maszákot) kérdezgette az írásról. A könyv Mahler 2. szimfóniájának scherzo-tételéről szól – legalábbis az előszó szerint. Valójában a tételen keresztül kirajzolódik előttünk Mahler scherzóhoz való viszonya, sőt a műfaj teljes története, illetve a scherzo és Freud fogalma, a kísérteties (Unheimlich) szoros kapcsolata – ahogy azt a könyv címe mind sejteti is. A kötet Péteri doktori disszertációján alapszik, így talán elsősorban a Mahler iránt kiemelten érdeklődő olvasóknak ajánlott.

Szegedy-Maszák Mihály hosszasan és kimerítően elemezte Péteri munkáját. Néhány apróbb kritikája – állítása szerint is – inkább csak az elfogultság látszatának felszámolását szolgálta, beszámolójának túlnyomó többségében méltatta a művet. Többször köszönetet mondott a szerzőnek, amiért neki, „zeneileg örök dilettánsnak” érthetőbbé tette Mahler szimfóniáját. Állítása szerint a könyv elolvasása után az átlag hallgató is közelebb kerül a műhöz, többet megért annak struktúrájából, mondanivalójából.

Péteri Lóránt
Péteri Lóránt (fotó: Handler Bálint)
 

Zenei könyvbemutatóhoz zene is dukál! Mahler scherzója a Páduai Szent Antal a halaknak prédikál című dalon alapul (A fiú csodakürtje-ciklus), így a dal megszólaltatása logikus és frappáns volt; Réti Balázs zongorakíséretével Bátori Éva énekelt.

Azt hiszem, nyilvánvaló, hogy közel sem volt kísérteties a könyvbemutató. Akit csak érdekel Mahler vagy a scherzo, bátran vegye kezébe a könyvet, mi is így fogunk tenni.

 

Mona Dániel

0 Komment