AJÁNLÓ
 
13:47
2015. 05. 10.
Az 1875. novemberi első évnyitó jubileuma alkalmából különleges koncertekkel ünnepel a...
A bejegyzés folyatódik
 
13:47
2015. 05. 10.
"Az operavizsga keretében ezúttal két egyedi összeállítású keresztmetszet kerül színre...
A bejegyzés folyatódik
 
13:47
2015. 05. 10.
Lenyűgöző, mekkora fortissimók vannak Rimszkij-Korszakov Nagy orosz húsvétjában és Sosztakovics...
A bejegyzés folyatódik
 
13:47
2015. 05. 10.
Igaza volt a koncertismertető kisfüzetnek, azt sem tudtuk, kinek a játékában gyönyörködjünk...
A bejegyzés folyatódik
 
13:47
2015. 05. 10.
A Zeneakadémia talán legjobb újítása a "tematikus nap": egy-egy előadót nemcsak egy koncert...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A következő évad fellépői és bérletkínálata mellett az intézmény 140 éves fennállását ünneplő eseménysorozatát és legújabb reklámfilmjét is bemutatták a Nagyterem pódiumán megrendezett sajtótájékoztatón.

 

A rendkívül színesnek ígérkező 2015-16-os koncertszezon kínálata emblematikus hangversenyek felidézésével, illetve zenetörténeti előadássorozattal tiszteleg a Zeneakadémia páratlanul gazdag hagyományai előtt. A Legendás koncertek bérletsorozat első estjén Bartók V. vonósnégyesének hazai bemutatóját idézi fel a Keller Kvartett – az Új Magyar Vonósnégyes 1936-os hangversenyének „megismétlésén” Bogányi Gergely játssza Fischer Annie egykori szólamát Mozart g-moll zongoranégyesében. Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusokkal a II. világháború utáni első hangversenynek, Várjon Dénes és Simon Izabella pedig Bartók és Pásztory Ditta híres búcsúkoncertjének műsorát eleveníti fel, de Kodály 1918-as szerzői estje, és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának első koncertműsora is újra felcsendül majd. A tegnap Zeneakadémiája címmel az egyetem két méltán népszerű zenetörténész professzora, Batta András és Kovács Sándor egy négyrészes, élő zenével és archív felvételekkel tarkított előadássorozattal idézi fel az intézmény történetét az alapítástól az 1980-as évekig.

Legendás koncertek felelevenítésével ünnepel a Zeneakadémia
(fotó: MTI / Illyés Tibor)
 

A fentieken kívül további kilenc bérletsorozatot kínál a Zeneakadémia, melyek közül hat – rendhagyó módon – a teljes 2016-os év műsorából szemezget. A Zenekar a Központban bérlet tulajdonosai Európa három kiváló zenekarával, karmesterével és szólistájával – köztük Maria Joao Piresszel és Frank Peter Zimmermann-nal – találkozhatnak. A Tiszta barokk sorozatban fellép Jordi Savall, illetve Vashegyi György együttesei, az Összkiadás élőben című összeállítás keretében pedig elhangzik Bach összes többzongorás versenyműve, Baráti Kristóf előadásában pedig a hegedű szólószonáta-sorozata. Meláth Andrea, Csordás Klára és Kertesi Ingrid dal- és áriaestekkel várják a közönséget, A tehetség kötelez című sorozatban pedig a Zeneakadémia legkiválóbb fiatal muzsikusai mutatkoznak be. A kamarazene rajongói is kedvükre válogathatnak majd a programok között, hiszen a szokásos bérlet négy koncertjén kívül – amin fellép többek között Várdai István, Gustav Rivinus, Tanja Becker-Bender és Prunyi Ilona, – egy négy napos minifesztivál, a kamara.hu is várja őket, a világ legkiválóbb kamaramuzsikusainak közreműködésével. A Zeneakadémia továbbra is gondoskodik a kicsik műveléséről, a Liszt-kukacok Akadémiája sorozat négy előadásával. A bérleteken kívüli koncerteken fellép majd Tetyana Zsuravel, Vilde Frang, a Labéque-nővérek és Charles Dutoit is, de a jazz és a népzene rajongóit is a műfaj legnagyobb sztárjai várják: a Brad Mehldau Trio, Leszek Mzdzer, Balogh Kálmán, Palya Bea, illetve Herczku Ágnes, Bandázom című lemezének bemutatójával.

(fotó: Zeneakadémia / Kasza Gábor)
 

A sajtótájékoztatón – amelyen Boldoczki Gábor és Pálfalvi Tamás trombitaművészek működtek közre – Szabó Stein Imre kommunikációs igazgató felidézte, hogy Zeneakadémia áprilisban két rangos díjban is részesült: a kulturális örökség megőrzésének kategóriájában Europa Nostra-díjban, míg a januárban bemutatott, A Lisztérium – ahol él a zene című imázsfilmjük a Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyén kategóriagyőztes Silver Hugo-díjat kapott. A rendkívül sikeres, mégis vitákat kiváltó spot ellenpárjaként elkészült egy új, a 140 éves intézmény egyedülálló történetére és hagyományaira reflektáló reklámfilm, amelyben hangjegyekből épül fel a szemünk előtt a Liszt Ferenc téri zenepalota emblematikus homlokzata. Ugyanez a kép látható a Zeneakadémia Koncertmagazin frissen megjelent, V. számának címoldalán, ami a jubileum alkalmából ünnepi melléklettel bővült.

A Zeneakadémia következő évadának változatos és színvonalas programjaira – átlagosan napi 3 (!) eseményre – június 11. után válthatók jegyek, addig pedig a szóló jegyekhez képest 20 százalékkal olcsóbb bérletekhez további 15 százalék kedvezménnyel lehet hozzájutni.

Hózsa Zsófia

0 Komment