AJÁNLÓ
 
13:00
2015. 06. 20.
Tavaly arra vállalkoztunk, hogy bemutassuk a Múzeumok Éjszakája valamennyi budapesti zenei programját....
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2015. 06. 20.
Valaha taxisofőrök, misztikusok vagy ornitológusok voltak. Sőt mi több, egyikőjük még miniszterelnökként...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2015. 06. 20.
Holnap kezdetét veszi a több mint egy héten át tartó VI. Nemzetközi Nyári Zenei Fesztivál...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2015. 06. 20.
Régóta tartozom már ezzel a beszámolóval. A świdnicai Bach-fesztivál zászlóshajója, a...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2015. 06. 20.
Kyle Macdonald a classicfm.com-on megjelent kottapéldáit ajánljuk ma minden érdeklődő figyelmébe....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ki mondta, hogy mindig és minden múzeumban csöndben kell lenni?! Persze hangoskodni is „csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.” Ma délutántól (helyenként) hajnalig a zenélés legváltozatosabb műfajai sorakoznak fel a Múzeumok Éjszakáján. A klasszikus zenei eseményekből szemezgetünk…

 

Aki a crossover irányzatokat szereti, azt várja a Bajor Gizi Színészmúzeum HOPP ART klubkoncertje, ahol régi filmzenék, illetve a ’80-as, ’90-es évek slágerei szólalnak meg a cappella feldolgozásban. A jazz szerelmesei is találnak kedvükre valót. Hogy csak néhányat említsünk, a Müpa Jazz Lounge keretében fellép Márkus Luca és Gányi Miklós ének-zongora duettje, az Enyedi Sugárka Jazz Tett és közös koncertet ad a Birta Miki–Fonay Tibor Duó és Koós-Hutás Áron. A Műcsarnokban Borbély Mihály ’Old & New Grooves’ névre hallgató, három generáció zenészeit magába foglaló trióját hallgathatja a közönség. A zenetörténeti Múzeum is jazz-zel, David Yengibarian tangóharmonika jazz-hangversenyével zárja egésznapos programját. Aki kedveli a különlegesen fűszeres zenéket, azt várja a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, ahol a Jazz gitáros Juhász Gábor és az indiai ütőhangszerek mestere, Szalai Péter ad koncertet, s hozza közelebb a Nyugatot a Kelethez.

Borbély Mihály
Borbély Mihály (forrás: mediaklikk.hu)
 

Kortárs zenéből sem lesz hiány. A FUGA két érdekességet is kínál: egyrészt Soós Mónika Alexandra és Mészáros Zsófia Duo Saxophistique nevű formációjának koncertjét, ahol a két művésznő klasszikus és kortárs magyar szerzők műveit szólaltatja meg; másrészt egy másik szaxofon duó, az amerikai Ogni Suono hangversenyét, ahol amerikai kortárs szerzők darabjait hallhatjuk. A Kassák Múzeumban KŐFALTORTA címmel mozikoncertet tartanak. A Takarmánybázis névre hallgató együttes Szemző Tibor, a 180-as Csoport alapító tagjának műveit adja elő, többek közt a Franz Kafka nyomán készült K.Metszetek című darabot.

Kamarakoncerteket hallgathatunk a Ludwig Múzeumban (a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészeinek koncertje) és a Petőfi Irodalmi Múzeumban (a Budapesti Vonósok kamarakoncertje). Lengyel Andrea zongoraművész és Szántó Katalin fuvolaművész a Vasarely Múzeumban játszik, az Accord Quartet az Aquincumi Múzeumban ad ízelítőt a századforduló zenei világából, Prunyi Ilona (zongora), Banda Ádám (hegedű) és Varga Gábor (klarinét) pedig a Liszt Múzeumban ad közös koncertet. A Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar vonósnégyes-tuba felállással kecsegtet a Magyar Nemzeti Galériában, Nagasaka Takumi (hegedű) és Mitani Hirotaka (zongora), valamint a Bartók Konzervatórium rézfúvós kvintettje pedig a Zenetörténeti Múzeumban muzsikál.

Aki kórust szeretne hallgatni, annak az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér Bajza Hang-kör kóruskoncertjét, vagy a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának Inferno Minor Kórus-hanversenyét, esetleg a Waldorf diákkórus előadását (Magyar Nemzeti Galéria) javasoljuk.

Bajza Hang-kör Kórus Egyesület
Bajza Hang-kör Kórus Egyesület (2014.korusokejszakaja.hu)
 

A szólózongora koncertek szerelmeseinek pedig ajánljuk Gonda Katalin hangversenyeit (Rákoshegyi Bartók Zeneház), Balázs János interaktív előadását vagy Réti Balázs koncertjét (Liszt Emlékmúzeum), valamint Dominkó István és tanítványainak zongoraestjét (Magyar Nemzeti Galéria).

A koncertek sora végtelen: kántor koncert az Óbudai Zsinagógában, a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes hangversenye az Állatkertben, dr. Rimaszécsi János jogász és gitárművész gitárestje a Fővárosi Törvényszéken, a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának hangversenye (múzeumukban megszólal majd a világhírű víziorgona is), a Készenléti Rendőrség Zenekarának műsora (Rendőrmúzeum), Kató Árpád–Kohut Petra „klasszikus gitárduó-varázslata” (Magyar Mezőgazdasági Múzeum), Rohmann Ditta csellókoncertje (Műcsarnok), Vásáry Tamás előadása humorról és zenéről (Országos Széchényi Könyvtár), Fehér Gyula hegedűművész és Suki Benedek brácsás Improvizatív koncertje a Képzőművészeti Egyetemen…

A már többször szóba hozott Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont, illetve a Zenetörténeti Múzeum műsorát érdemes részletesen is megvizsgálni, hiszen e két intézmény egész nap zenei programokkal várja a látogatókat. A Liszt Múzeumban több tárlatvezetés (megtekinthető az új időszaki kiállítás, A Don Sanche-tól a Via crucisig: Liszt Ferenc európai útja Párizstól Budapestig), fiatal zenésztehetségek, a K'antu Ensemble angol reneszánsz együttes, illetve Spischak David bőgőkoncertje lesz látható és hallható. A Zenetörténeti Múzeum Szerencse és zene óránként címmel hirdet interaktív programokat, fellép a Capella Silentium Énekegyüttes, a Zeneakadémia több master hallgatója, Szalai Antal, Csordás Klára, Konta Noémi, Szabó Ferenc János, Ács Gabriella, Sivák-Nyakas Orsolya, Staszny Zsófia és Ódor Botond. A koncerteken kívül pedig számos tárlatvezetést, a magyar zenetörténettel, Bartókkal, Dohnányival, a népzenével, a kortárs magyar irányzatokkal, intézménytörténettel kapcsolatos előadást tartanak. Előadók: Dalos Anna, Vikárius László, Riskó Kata, Gombos László és Halász Péter.

Liszt Ferenc Emlékmúzeum
Liszt Ferenc Emlékmúzeum
 

Egy percig sem kell tehát zene nélkül maradnunk. Múzeumok Éjszakájára fel!

Playliszt

0 Komment