AJÁNLÓ
 
14:00
2015. 12. 24.
Áll egy kottalap a londoni Royal Academy of Music Yehudi Menuhin-emlékkiállításán, melyen...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2015. 12. 24.
Október 31-én a hazánk egyik legizgalmasabb kamarazenei formációjaként működő Budapest...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2015. 12. 24.
Október 27-én, azaz most csütörtökön igazi különlegesség fül- és ezúttal szemtanúi...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2015. 12. 24.
Kopp-kopp. KoppKopp. KopKopp. KoKopp. KKopp. Kopp. Kopp.
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2015. 12. 24.
Kinek és miért jut eszébe Beethoven zenéjét jazz és pop elemekkel vegyíteni? Hová tűnt...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ünnepi hangulatban

A karácsonyi pop dalok általában a boldog, önfeledt oldalát hozzák el az ünnepnek, vagy épp nosztalgikus hangulatba kerítenek minket. A klasszikus karácsonyi zenékben azonban gyakran ott van valami egészen más is: a remény és az öröm érzése, a csoda áhítatos megtapasztalása. Az alábbi válogatás azoknak szól, akik idén az All I Want for Christmas Is You mellett valami másra (is) vágynak.

karácsony klasszikus zene

 

1. There is no rose of such virtue, Anonymus, 1420

A régi angol motetta olyan tiszta hangon dicséri Szűz Máriát, amely könnyen elfeledteti velünk, hogy közel 600 éves zenéről van szó.

2. Es ist ein Ros entsprungen, Praetorius/Schönberg, 1609/1926

Az eredetileg Praetorius neve alatt született dal ugyancsak a rózsa szimbolikája köré épül. Schönberg finom hangszerelésében a harmónium lágy hangja mellett különösen izgalmas meghallani azt is, ahogyan a Csendes éj dallama lassan beleszövődik a zenébe.

3. A pásztorok búcsúja, Berlioz, 1854

Bár Berlioz gyakran a horrortól sem riadt vissza a zenei ábrázolásban (gondoljunk csak a Fantasztikus szimfóniára), gyönyörű zenét tudott írni a tisztaság és a hódolat hangján is: A pásztorok búcsúja zenéje Krisztus gyermekkora című oratóriumának egyik legszebb momentuma.

4. Hodie Christus natus est, Poulenc, 1952

Poulenc harmincas éveinek végén tért vissza újra katolikus hitéhez, s ez a mozzanat olykor erősen érezhetővé vált zenéjében is. Az őszinte hit hangja szól Négy karácsonyi motettájában is, melyek közül az utolsó, a Hodie Christus natus est, a tiszta öröm szólama.

5. This Little Babe, Britten, 1942

Britten 1942-ben, az Atlanti-óceánon való viszontagságos áthajózás idején komponálta Karácsonyi énekek (Ceremony of Carols) című művét, melynek egyik központi darabja az egy 16. századi angol jezsuita pap szövegére írt This Little Babe tétel. A szövegíró (Robert Southwell) Jézus születését mint a gonosz elleni cseles támadást festi le: ki számítana rá, hogy Isten épp egy újszülöttet küld a Sátán legyőzésére? A hárfának kiemelt szerepet adó megzenésítésében Britten kitűnően reflektál Southwell értelmezésére, és érzékletesen építi fel a tételt egészen a győzelem öröméig.

6. Magnificat, J.S. Bach, 1723

Noha Bach egyházával gyakran a bűnbánat és a gyötrelem érzései kapcsolódott össze, a zeneszerző karácsonyi darabja épp oly örömteliek, mint bármely ünnepi zene. A Bachtól megszokott emelkedettség uralkodik a Magnificat nyitó tételében is, a trombitákkal és ütőhangszerekkel azonban nem árt vigyázni, nehogy leröpítsék a tetőről a cserepeket…

7. Lauda per la Natività, Respighi, 1930

A karácsony legkarakterisztikusabb hangjai közé tartozik az oboák hangja, amely a kis Jézus felé siető pásztorokat szimbolizálja. Ezt a hangot idézi meg egyetlen vokális egyházi művében Respighi is, melyben a késő romantika, a neobarokk és gregorián ének hangját olvasztja elválaszthatatlan egységbe.

8. For unto us a Child is born, Händel, 1741

„Mert egy gyermek születik nékünk, fiú adatik nékünk, és az uralom az ő vállán lészen, és hívják nevét: csodálatosnak, tanácsosnak, erős Istennek, örökkévalóság atyjának, békesség fejedelmének!”

Playliszt

(készült a The Telegraph válogatásának felhasználásával)

0 Komment