AJÁNLÓ
 
08:00
2015. 04. 02.
Remélem, nem untatom Önöket a különböző nemzetek művészeinek bemutatásával. Ígérem,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 04. 02.
Ezen a héten nem egy koncertet vagy egy művészt szeretnék ajánlani és bemutatni, hanem azt...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 04. 02.
Snétberger Ferenc újra a Zeneakadémián ad koncertet, ezúttal egy eddig nem hallott trióformációval. ...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 04. 02.
Valaha taxisofőrök, misztikusok vagy ornitológusok voltak. Sőt mi több, egyikőjük még miniszterelnökként...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 04. 02.
Holnap kezdetét veszi a több mint egy héten át tartó VI. Nemzetközi Nyári Zenei Fesztivál...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

És most jazz!

Kaja Draksler, az Amszterdamban tevékenykedő szlovén zongorista különös időutazásra invitálja a hallgatóságot, ugyanis darabjaiban és improvizációiban a kísérleti zene, a pillanatnyi intuíció és a jazz évszázadának információit vonja össze. Bátran állíthatjuk, hogy számára nincsenek prioritások, zenéjében a dallamok, hangszínek és ritmusok egyenrangúak. Merészen kísérletezik a zongora hangszíneinek teljes kiaknázásával, gondolkodásmódja és játékstílusa meglehetősen perkusszív, a zongora miniatűr zenekarként szólal meg kezei alatt.

 

A szlovén zongoristát a jazz szerelmesei és az újdonságra nyitott zenekedvelők ma este a Budapest Music Centerben, Belgium és Portugália egy-egy kiemelkedően tehetséges és fényes jövő előtt álló formációjával, illetve előadójával együtt hallgathatják meg. A jazz térképén egzotikusnak számító területekről érkező zenészek az „1 2 3 4” koncerten különböző formációkban mutatják be unikális tudásukat.

Szólóprodukciója mellett Draksler duót alkot Susana Santos Silva trombitással, aki az árnyalatok és textúrák széles palettáját tárja elénk. Hangszínei szokatlanok, szordinált és normál hangjait nagy sebességgel variálva önreflektív történeteket képes mesélni, olykor konkrét dallamok nélkül is. Saját kvintettje mellett tagja egy triónak, több duónak, valamint a European Movement Jazz Orchestrának is.

A sztereotípiákat és elvárásokat felülmúlva a De Beren Gieren bebizonyítja, hogy a hagyományos zongora-bőgő-dob trió felállás tartogathat még meglepetéseket. A kortárs gondolkodású, ugyanakkor a mainstream jazzt a klasszikus zenei elemekkel ötvöző formáció a különleges hangszíneknél és zenei textúráknál sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a kompozíció és improvizáció kidolgozottságára, kölcsönhatására. 2013-ban megjelent Raveling című albumuk lelkes kritikákat kapott, a NYC Jazz Record magazin egyenesen az év legjobb lemezének tartotta.

Az est örömzenélésének betetőzéseként ehhez a precíz, de ugyanakkor játékos trióhoz csatlakozik a már korábban bemutatott Susana Santos Silva, aki hangfestészetet csempészve a zenekar hangzásába egységes négyest alkot velük.

Vikukel Dániel

kajadraksler.com

www.susanasantossilva.com

www.deberengieren.be

kdsss.tumblr.com

0 Komment