AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 04. 29.
Remélem, nem untatom Önöket a különböző nemzetek művészeinek bemutatásával. Ígérem,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 04. 29.
És most jazz! Kaja Draksler, az Amszterdamban tevékenykedő szlovén zongorista...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 04. 29.
Snétberger Ferenc újra a Zeneakadémián ad koncertet, ezúttal egy eddig nem hallott trióformációval. ...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 04. 29.
Valaha taxisofőrök, misztikusok vagy ornitológusok voltak. Sőt mi több, egyikőjük még miniszterelnökként...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 04. 29.
Holnap kezdetét veszi a több mint egy héten át tartó VI. Nemzetközi Nyári Zenei Fesztivál...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezen a héten nem egy koncertet vagy egy művészt szeretnék ajánlani és bemutatni, hanem azt a könnyűzenei műfajt, amelyet igencsak érdemes komolyan venni. Ez pedig a jazz. Mégpedig azért esett őrá a választás, mert 2011 óta április 30-án Nemzetközi Jazz Napot rendeznek szerte a világban, koncertekkel ünnepelve azt, hogy a műfaj aktívan köztünk él és virágzik.

Herbie Hancock, a Nemzetközi Jazz Nap megálmodója
 

 

A jazz gyökerei az Amerikába hurcolt nyugat-afrikaiak kulturális és zenei kifejezésmódjában, valamint az európai katonazenekarok zenéjében találhatóak meg. Ez olyan ősi nyelvezetet feltételez, amely tartalmazza az afrikai zenék ősiségét, ritmusközpontúságát, valamint erős szuggesztív hatását. A 20. század elején az afroamerikai közösségekből indulva az 1920-as évekre már nemzetközileg is elismert műfajjá vált. Ekkor még inkább örömzenének nevezhető módon az utcán, kisebb klubokban zenéltek a fekete előadók. Hatalmas ugrás következett, mikor ebből az örömzenélésből először populáris tánczene, később zeneművészet lett, majd később az európai zenére visszaható modern tudománnyá és zenei stílussá vált.

És csak hogy el tudjuk képzelni, milyen sokszínű és burjánzó, emeljük ki legmeghatározóbb ágait. Afroamerikai gyökerek, majd az autodidakta zenészek népzenén alapuló műfaja, a ragtime, a '20-as és '30-as évek jazzkorszaka (Jazz Age), a már táncolható swing, az ebből kialakuló big band formátum, bebop, cool jazz, modális irányzatok, valamint a teljes szabadságon alapuló free jazz, latin jazz és más irányzatokkal való keveredés (köztük erősen unikális európai hangzások). Ez az a műfaj, amelyet mindig is a rögtönzés, a spontaneitás és a szabadság eszméi hatottak át. Szellemisége viszont háttérbe szorult azáltal, hogy rengeteg konkurens zenei ágazat bukkant fel az elmúlt évtizedekben, ezáltal kevesebb támogatottságot kapott.

Ezen helyzet felfrissítésére, és az egykori, teljes nyitottságot és feltétel nélküliséget követelő örömzenélés felelevenítésére 2011-ben április 30-át Nemzetközi Jazz Nappá nyilvánította az UNESCO. Az ötletgazda a köztünk élő egyik legnagyobb jazzlegenda, Herbie Hancock volt.

​Azóta ennek megünnepléséhez több mint száz ország csatlakozott egész napos jazzmaratonokat szervezve. Idén sem lesz ez másképp, a legnívósabb koncerteket alant olvashatják, és ne feledjék, a belépés éppoly szabad minden koncertre, mint maga a műfaj!

  • Benczúr Ház: Boyzless Voice – Jazzation – Silence Fiction (18:30)
  • Budapest Jazz Club: Szőke Nikoletta „B” Verzió Projekt (20:00)
  • Budapest Music Center: Szakcsi Jr. Quintet (21:00)
  • Művészetek Palotája: Hajdu Klára Quartet (16:00), Káel Norbert Jazzical Trio (18:00), Syrius Legacy (21:45)

 Vikukel Dániel

0 Komment