AJÁNLÓ
 
08:00
2016. 05. 25.
"Ott kezdődik a tolerancia, ahol meg tudjuk szeretni egymás értékeit, ahol szépnek tudjuk...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 05. 25.
Beletapsolni az A-dúr klarinétversenybe a tételek között?! Na, de kérem… Kész, ezzel nagyjából...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 05. 25.
Fischer Iván a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatójaként üzen a közönségnek azt követően,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 05. 25.
A Budapesti Fesztiválzenekar március 10-én, 11-én és 12-én Mahler 3. szimfóniáját adta...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 05. 25.
A Fischer Iván vezényelte BFZ-koncerteket nem nevezném hagyományos hangversenyeknek. Titkos...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Budapesti Fesztiválzenekar június 3-i TérTáncKoncertje alkalmából több száz gyerek készül elfoglalni a Hősök terét – Fischer Iván vezényletével Stravinsky Kártyajáték című darabjának élő zenekari játékára táncol majd 9 megye 17 településének 500 tanulója. Stravinsky zenéje az összefogásban rejlő lehetőséget és a művészetek közösségépítő erejét mutatja be a programban részt vevő fiataloknak és nem utolsó sorban, a TérTáncKoncert több ezer fős közönségének.

TérTáncKoncert Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván Stravinsky Vári Bertalan Belinszky Anna

 

Ahogyan Fischer Iván is hangsúlyozta, a kezdeményezés a toleranciáról szól, arról, hogy a Fesztiválzenekar zenéjére együtt táncolhatnak roma és nem roma, hátrányosabb helyzetű és szerencsésebb környezetből érkező gyerek. „A gyerekek közös tánca igazi toleranciaünnep.” – fogalmazott a karmester.

A TérTáncKoncert nemcsak mindenki számára nyitott zenei esemény, de egyben szimbolikus figyelemfelhívás is – ahogyan a kezdeményezés egyik nagykövete, L. Ritók Nóra is kiemelte – a hátrányos helyzetű gyerekek ügyére, tehetségére, esélytelenségére. A Fesztiválzenekar programjához nagykövetként az Igazgyöngy Alapítvány vezetője mellett a kulturális és a civil szféra több prominens szereplője is csatlakozott, köztük Bogdán László, Cserdi polgármestere, Bódis Kriszta író, pszichológus és dokumentumfilmes, Snétberger Ferenc, Kossuth-díjas gitárművész és a Snétberger Zenei Tehetség Központ alapítója, illetve Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport vezérigazgatója.

TérTáncKoncert Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván Stravinsky Vári Bertalan Belinszky Anna

A tavalyi, Mendelssohn Szentivánéji álomhoz írt kísérőzenéjét központba állító koncerthez hasonlóan, idén is a Harangozó-díjas Vári Bertalan készíti a közös tánc koreográfiáját. Ő az, aki megalkotja a mozdulatokat, majd tovább adja őket azoknak a tanároknak, akik a programban részt vevő gyerekek betanításával foglalkoznak. Az Experidance korábbi koreográfusaként és a Presidance Company alapítójaként is ismert Vári a zene és a tánc kortalan összefonódásaként tekint a produkcióra, mely közösségformáló ereje révén válik az együtt töltött idő kiteljesedésévé a táncoló gyerekek számára.

TérTáncKoncert Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván Stravinsky Vári Bertalan Belinszky Anna

„Együtt voltunk, és érezni lehetett azt, hogy mindenki mindenkire számíthat.” – ragadta meg egy tavalyi résztvevő lány a TérTáncKoncert egyik leglényegesebb érzését. Ahogyan a Cserdi polgármestereként sikeres közösségi programjairól ismert Bogdán László is rávilágít, gyakran a valódi, tartalmas közös pillanatok és közös célok hiánya az egymás közötti problémák forrása. A TérTáncKoncert pedig épp egy olyan lehetőség, amely a közös alkotás, a közös élmények révén – Snétberger Ferenc szavaival élve – hidakat épít, és ha nyitottak vagyunk a különbözőségek megismerésére és elfogadására, kiváló eszköze az egymásról (és a világról) való tanulásnak. 

„Megélni az azonosságunkat, miközben nem tartjuk szégyellnivalónak a különbözőségünket”– fogalmazta meg Bódis Kriszta a kezdeményezés egyik legfontosabb üzenetét. „A TérTáncKoncert olyan élmény, amely szimbolikus közösséget kovácsol alkotó, előadó és közönség között (...), és sokunk számára világíthatja meg azt az utat, amelyet a hétköznapokban gyakran szem elől tévesztünk.”

Belinszky Anna

fotók: Stiller Ákos

0 Komment