AJÁNLÓ
 
08:00
2015. 04. 10.
Van valaki, akinek feltétel nélkül elhiszem, hogy César Franck zenéjében nincs semmi ódon,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 04. 10.
Augusztus 17-én otthon hagytam a kritikust. Csak a műkedvelő énemmel mentem a Kaposfestre....
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 04. 10.
A Kaposfest egyre csak növekszik. Akár egyetlen koncerten belül is. Érdekesen alakult például...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 04. 10.
Kaposvár, 21 fok, eső - a Franck még mindig tart! Tartson is sokáig! Dübörög a vadromantika,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 04. 10.
Miért ájulnak el rögtön a zeneszeretők és a taxisofőrök is, ha Stradivarit hallanak? Hogyan...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Néhány napja tudtuk meg, hogy Baráti Kristóf és Várdai István személyében új művészeti vezetői lesznek a Kaposvári Kamarazenei Fesztiválnak – ötéves sikeres működést követően ugyanis Kokas Katalin távozik a fesztivál éléről. Döntését (mely mindenkit váratlanul ért) egyelőre a nyilvánosság számára nem indokolta, s ezt Bolyki György fesztiváligazgatóval egyetértésben mi is úgy érezzük, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartania.

 

Szó sincs azonban arról, hogy aggódnunk kellene az idei rendezvénnyel kapcsolatban, hiszen Baráti és Várdai gondoskodnak arról, hogy folytatódjon az a folyamatos fejlődés, amely a fesztivált az eddig években is jellemezte. A múlt heti hivatalos sajtóközlemények tartalma azonban csak kevéssé elégíthette ki azokat, akik arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mégis milyen változásokra kell számítani a rendezvény struktúrájában. Április 9-én Bolyki Györgynek, valamint az új művészeti vezetőknek köszönhetően betekintést nyerhettünk az előkészületekbe, az új közös koncepciókba.

Baráti Kristóf
Baráti Kristóf

Baráti és Várdai (bár részben még az előző napi koncertjük hatása alatt álltak) rendkívül lelkesen és energikusan beszéltek a terveikről, s feldobtak jó néhány olyan húzónevet is, akikre már biztosan lehet számítani a programban: Finghin Collins, Würtz Klára, Dudu Carmel, Perényi Miklós, Szűcs Máté, Koh Gabriel Kameda, Farkas Gábor, Andreas Ottensamer, Boldoczki Gábor, Celeng Mária, Zempléni Szabolcs. Mindketten hangsúlyozták: szeretnék elkerülni, hogy „ők legyenek a fesztivál”, ehelyett arra törekszenek, hogy „megmutassák a világ zenei életéből azt, ami nekik tetszik”. A kamarazenéhez hasonlóan a kamarazenei fesztiválszervezés is igen érzékeny és szubjektív műfaj – ennek a személyes jellegnek köszönhetően tud azonban csak megszületni az a különleges zenei és társas tér, ahol mindenki együtt van, és ahol az energiák megosztásán keresztül igazán működni tud a dolog kémiája.

Várdai István
Várdai István

A tájékoztatón az emberi és szakmai szempontból is egy húron pendülő Baráti és Várdai ízelítőt adtak abból is, hogy a világszínvonalú zenei élmények mellett a hangulatról sem fognak elfeledkezni. Akár összejön az említett repülős villányi borkóstolás, akár nem, a kapcsolódó gasztronómiai és képzőművészeti programok, valamint a már hagyománnyá vált műismertetők felelnek azért, hogy a közönségnek a koncertek közti időben se kelljen unatkoznia.

A Kaposfesten az lép fel, akit érdemes meghallgatni” – fogalmazott Bolyki György, mi pedig izgatottan várjuk a májusi eredményhirdetést, ahol kiderül, hogy kikre számíthatunk még a 2015-ös fesztiválon.

Belinszky Anna

0 Komment