AJÁNLÓ
 
08:00
2015. 08. 04.
Október 31-én a hazánk egyik legizgalmasabb kamarazenei formációjaként működő Budapest...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 08. 04.
Október 27-én, azaz most csütörtökön igazi különlegesség fül- és ezúttal szemtanúi...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 08. 04.
Kinek és miért jut eszébe Beethoven zenéjét jazz és pop elemekkel vegyíteni? Hová tűnt...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 08. 04.
A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválnak köszönhetően évről évre a világ legkiválóbb...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 08. 04.
Még nincs húszéves, és máris az ország egyik legkiválóbb zenekarának koncertmestere. Miranda...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Már kis zenei gyakorlatnak is pozitív hatása lehet a kognitív képességekre. Új kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik játszanak valamilyen hangszeren, különböző feladatokban könnyebben észlelik a hibákat, és könnyebben is javítják ki azokat, mint a zenével egyáltalán nem foglalkozó társaik. És ami a legjobb az egészben: mindez az amatőr zenészekre éppúgy igaz, mint a profikra. 

 

A Dr. Ines Jentzsch által a St Andrews Egyetemen vezetett projekt keretein belül zenészek és nem-zenészek kognitív képességeit vizsgálták, és arra eredményre jutottak, hogy a hangszertanulás lelassíthatja vagy megelőzheti az időskorral összefüggő mentális hanyatlást.

A Neuropsychologia című folyóiratban publikált tanulmány kifejezetten a hangszeres játékkal összefüggő képességekre koncentrál. Miközben ugyanis a zenészek (akár maguknak, akár közönségnek) egy darabot játszanak, nagyon magas szinten kell tudatosítaniuk magát a cselekvésüket: folyamatosan monitorozniuk kell hallás után a játékukat, és úgy kell ehhez igazodva, nagyon gyorsan szabályozniuk a mozgásukat, hogy sikeresen elkerüljék a lehetséges hibákat.

A hangszertanulás pszichológiai és mentális hasznával már számos más kutatás is foglalkozott: több kísérlet bizonyította a zenészek jobb reakcióidejét, valamint azt, hogy a hangszeren játszók egy feladat elvégzése során a felesleges információkat is sikeresebben kiszűrik (azaz sikeresebben koncentrálnak, fókuszálnak egy adott feladatra).

„Az eredmények alapján a zenetanulás hatékonyabb információfeldolgozási kapacitással jár együtt, és ez megerősíti a már korábban is kimutatott pozitív kapcsolatot a gondolkodási sebesség és a zenei képességek között.” – nyilatkozott Dr. Jentzsch.

A szóban forgó kutatás különlegessége a korábbi vizsgálatokkal szemben, hogy a profi zenészek helyett ezúttal az amatőrökre koncentrál, kimutatva ezzel, hogy már „mérsékelt szintű zenei aktivitás” is jótékony hatással lehet a kognitív teljesítményre. A tanulmány ugyancsak felhívja a figyelmet a gyerekkori zenetanulás iskolai szintű támogatásának fontosságára és arra, hogy a zenének a szellemi tevékenység mellett a fizikai és pszichológiai egészségre is jótékony hatása lehet. Úgy tűnik, nincs más hátra: zenélni kell…

Belinszky Anna

via James Vincent / independent.co.uk

0 Komment