Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Igen, ez az a Corvintető. Vagy inkább valami teljesen új? A Blaha Lujza téri szórakozóhely egyre több kulturális programnak ad otthont úgy, hogy megőrzi fiatalos, laza stílusát. MetronómTető néven például kortárszenei esteket hallgathatnak az érdeklődők. És mi ebben a pláne? Hát, hogy ott lesznek a szerzők, akik bárkinek a kérdéseire válaszolnak. Mikor szeressék meg a kortárszenét, akik eddig nem tették, ha nem most?! - November 26-án indul a MetronómTető!

Corvintető Metronóm Metronómtető Belinszky Anna Mona Dániel Palotás Gábor Marimba Clouds Virágh András Gábor Baráth Bálint Marján Csaba Zoltán Szilvási Attila Nagy Ákos Juhász Balázs Balogh Máté

0 Komment

Tegnap este lezárult az idei Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőverseny. Október 6-án elhangzottak a kamarazenei, október 7-én a nagyzenekari kategória döntős alkotásai. Természetesen kiosztottak számos díjat is.

A 2015-ös UMZF díjazottjai, zsűrije, valamint a díjak átadói
A 2015-ös UMZF díjazottjai, zsűrije, valamint a díjak átadói

0 Komment

"Az építészet megfagyott zene" - tartja a Goethének tulajdonított, mindazonáltal bizonytalan eredetű mondás. De nem csak ez a hasonlat az apropója annak, hogy Budapest belvárosának szívében a Budapesti Építészeti Központ, vagy közismert nevén a FUGA időről időre hangversenyeknek ad otthont. Az intézmény célkitűzései közé tartozik ugyanis a különböző művészeti ágak között való kapcsolatteremtés, különös tekintettel a kortárs művészetre. Ilyen eseménynek lehettünk szem és fültanúi vasárnap este, amikor is Csapó Gyula hatvanadik születésnapját ünnepelte a barátokból, tanítványokból, tisztelőkből egybegyűlt közönség.

Csapó Gyula
Csapó Gyula (fotó: Felvégi Andrea)

0 Komment

A régi időkben a zeneszerzői diplomahangversenyek a zenei élet jelentős eseményei voltak. Megtelt a Zeneakadémia szurkolókkal és érdeklődőkkel, kivonultak a zenei szakírók is, hogy hírt adjanak a jövő ígéreteiről. Aztán változott a helyzet, a diplomahangversenyek már nem váltak automatikusan eseménnyé. Évfolyamok, generációk maradtak észrevétlenek.

Aligha sértődik meg zongorista, énekes, hegedűs, ha kijelentjük: egy akadémia erejéről, az oktatás színvonaláról, az intézményi szinergiáról a legátfogóbb képet a zeneszerzők produkciói alapján alkothatunk képet. Ilyenkor ugyanis nemcsak a frissen komponált művek vizsgáznak, hanem zenekari muzsikusok, (optimális esetben zömmel akadémisták), betanító karmesterek/karvezetők, szólisták, s maga az egész oktatási infrastruktúra, mely biztosítja a lehetőségeket és kereteket, hogy egy-egy komponista - az előírásoknak megfelelően - a legkülönbözőbb műfajokban, a kamarazenétől a vokális kompozíción át a nagyzenekari darabig adjon számot a tudásáról. Balogh Máté Gergely és Sándor László diplomahangversenye egy erős Zeneakadémiáról tudósított.

0 Komment

A Fazekas György brácsaművész szerkesztésében és szervezésében megvalósuló koncerten Bach egyik legtöbbet idézett kompozíciója tucatszor hangzott el. Mégsem untuk meg.

0 Komment

HTML