AJÁNLÓ
 
09:00
2015. 09. 09.
"Az operavizsga keretében ezúttal két egyedi összeállítású keresztmetszet kerül színre...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 09. 09.
Lenyűgöző, mekkora fortissimók vannak Rimszkij-Korszakov Nagy orosz húsvétjában és Sosztakovics...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 09. 09.
Igaza volt a koncertismertető kisfüzetnek, azt sem tudtuk, kinek a játékában gyönyörködjünk...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 09. 09.
A Zeneakadémia talán legjobb újítása a "tematikus nap": egy-egy előadót nemcsak egy koncert...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 09. 09.
És most nem a Zeneakadémia ősszel induló kamarazene fesztiváljának alcímére gondolok, hanem...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az 1875. novemberi első évnyitó jubileuma alkalmából különleges koncertekkel ünnepel a Zeneakadémia: két bérletsorozattal is emlékeznek az intézmény történetének nagyjaira és a múlt évszázad legendás koncertjeire. A kerek jubileumot továbbá nemzetközi projektek és a rekonstrukciós projekt végső lezárása teszi különlegessé.

A nyitóünnepség (fotó: Zeneakadémia / Felvégi Andrea)

 

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár felszólalását követően Dr. Vigh Andrea ünnepi beszéde következett, melyben a rektorasszony úgy fogalmazott, hogy a Zeneakadémia története a 20. század viharai dacára is töretlen fejlődésként írható le, s hangsúlyozta, hogy az intézmény az alapítás pillanatától kezdve Magyarország jó hírét terjeszti a világban. Vigh Andrea beszámolt az egyetem polgárai által az elmúlt hónapokban elért sikerekről, és szólt az augusztus 20. alkalmából átadott állami elismerésekről is.

Az Egyetem kiváló partnerekkel megvalósuló nemzetközi együttműködései – köztük a Reconnections-projekt és az Operavizsga-fesztivál – is folytatódnak a jubileumi tanévben, valamint az audiovizuális stúdiótechnikai eszközök és új nagytestű hangszerek beszerzésével, a Liszt Ferenc téri főhomlokzat díszkivilágításának beüzemelésével, valamint a tanári szobák és közösségi terek berendezésével az ősz folyamán a rekonstrukciós projekt utolsó fázisának lezárására is sor kerül.

A jubileumi ünneplésből nem maradhat ki a nagyközönség sem: a Zeneakadémia az intézmény alapítása előtt tisztelgő, már hagyománnyá vált novemberi gálakoncert mellett a Rózsavölgyi Kiadó közreműködésével két új kötet megjelentetését tervezi, valamint két egyedülálló bérletsorozatot is indít. A Legendás koncertek sorozaton belül olyan zenetörténeti jelentőségű koncertek elevenednek meg a Nagyteremben, mint Bartók Béla és Pásztory Ditta 1940-es búcsúkoncertje vagy a Zeneakadémia Zenekarának 1909-es első hangversenye. A tegnap Zeneakadémiája című sorozat pedig az Egyetem két nagyszerű zenetörténész professzora, Batta András és Kovács Sándor közreműködésével a Zeneakadémia izgalmas fordulatokban gazdag történetét eleveníti fel.

Playliszt

Forrás: zeneakademia.hu

0 Komment