Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bemutatták Eötvös Péter új művét a Salzburgi Ünnepi Játékokon

Eötvös Péter Esterházy Péter Salzburgi Ünnepi Játékok Bécsi Filharmonikusok Daniel Harding Peter Simonischek Iris Vermillion Topi Lehtipuu Magyar Rádió Énekkara Kondor Kata
Eötvös Péter és a Bécsi Filharmonikusok (fotó: Andreas Kolarik / SF)

"Mitől töredék a töredék?" - kérdezi az Angyal Eötvös Péter Halleluja - Oratorium balbulum című, Esterházy Péter szövegére írott művében. A Próféta így felel: "A töredék nem attól töredék, hogy hiányzik belőle valami, a töredék attól töredék, ami benne van." Maga az oratórium is "Négy töredék" műfaji megjelöléssel szerepelt a salzburgi bemutató műsorfüzetében, és a műsor összeállítói a rész-egész viszonyt hasonlóképpen megkérdőjelező művekkel társították; a koncert második felében elhangzó Brahms-mű, a Variációk egy Haydn-témára egy másik alkotás kiemelt részletére épül, Mahler 10. szimfóniájának Adagio tétele pedig egy befejezetlen műből származik, ám önálló koncertdarabként való szereplése mégis teljessége, integritása felőli befogadói attitűdöt feltételez.

0 Komment

Halleluja - oratorium balbulum címmel írt közös darabot Eötvös Péter és Esterházy Péter, melyet először július 30-án a Salzburgi Ünnepi Játékokon hallhat a közönség. Az oratóriumot - melyet az Ünnepi Játékok szervezői Esterházy emlékének szentelnek - Daniel Harding vezényletével a Bécsi Filharmonikusok adják elő.

Eötvös Péter Esterházy Péter Halleluja Salzburgi Ünnepi Játékok
Esterházy Péter (fotó: MTI / Kollányi Péter)

0 Komment

Eötvös Péter Senza Sangue című operájának premierjére készülnek a New York-i Filharmonikusok: a művet a zenekar Alan Gilbert vezényletével koncertszerű előadáson szólaltatja meg május 1-jén Kölnben. Az Eötvös-féle pszichothriller, mely Alessandro Baricco 2002-ben megjelent kisregényén alapul, eredetileg a Kékszakállú párdarabjának készült. Bár a New York-iak Schubert "Befejezetlen" szimfóniájával játsszák egy koncerten a művet, hamarosan Eötvös elképzelése is megvalósul - a 2016-os színpadi premieren a Kékszakállúval együtt vezényelheti a darabot Avignonban, Franciaországban. Az új opera egyik próbájának szünetében a zeneszerző a New York Timesnak a mű születéséről és a műfajjal való kapcsolatának izgalmas fordulatairól is mesélt.

Eötvös Péter az Avery Fisher Hallban (fotó: Benjamin Norman / The New York Times)

0 Komment

HTML

Legfrissebb bejegyzések