Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bemutatták Eötvös Péter új művét a Salzburgi Ünnepi Játékokon

Eötvös Péter Esterházy Péter Salzburgi Ünnepi Játékok Bécsi Filharmonikusok Daniel Harding Peter Simonischek Iris Vermillion Topi Lehtipuu Magyar Rádió Énekkara Kondor Kata
Eötvös Péter és a Bécsi Filharmonikusok (fotó: Andreas Kolarik / SF)

"Mitől töredék a töredék?" - kérdezi az Angyal Eötvös Péter Halleluja - Oratorium balbulum című, Esterházy Péter szövegére írott művében. A Próféta így felel: "A töredék nem attól töredék, hogy hiányzik belőle valami, a töredék attól töredék, ami benne van." Maga az oratórium is "Négy töredék" műfaji megjelöléssel szerepelt a salzburgi bemutató műsorfüzetében, és a műsor összeállítói a rész-egész viszonyt hasonlóképpen megkérdőjelező művekkel társították; a koncert második felében elhangzó Brahms-mű, a Variációk egy Haydn-témára egy másik alkotás kiemelt részletére épül, Mahler 10. szimfóniájának Adagio tétele pedig egy befejezetlen műből származik, ám önálló koncertdarabként való szereplése mégis teljessége, integritása felőli befogadói attitűdöt feltételez.

0 Komment

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül került sor a Zeneakadémián arra a koncertre, amelyen a Pannon Filharmonikusok Magyarországon ritkán hallható műveket szólaltattak meg. Úgy tűnik, a hazai koncertlátogató közönség nem túl érdeklődő a kevéssé ismert alkotások iránt, ugyanis a zenekar alig egyharmad háznyi közönség előtt játszott - kiválóan. Talán az eseményt szervező fesztiválnak is nagyobb erőket kellett volna bevetnie, hogy hatásos kommunikációval keltse fel az érdeklődést a sok szenzáció mellett a műsorban szerényen megbújó klasszikus zenei koncert iránt.

Tuija Knihtilä és Bogányi Tibor
Tuija Knihtilä és Bogányi Tibor

1 Komment

HTML

Legfrissebb bejegyzések