AJÁNLÓ
 
10:30
2016. 09. 30.
Hányaknak adatik meg ma, hogy találkozzanak akár egyetlen uralkodóval vagy államfővel? Talán...
A bejegyzés folyatódik
 
10:30
2016. 09. 30.
Október 31-én a hazánk egyik legizgalmasabb kamarazenei formációjaként működő Budapest...
A bejegyzés folyatódik
 
10:30
2016. 09. 30.
Kopp-kopp. KoppKopp. KopKopp. KoKopp. KKopp. Kopp. Kopp.
A bejegyzés folyatódik
 
10:30
2016. 09. 30.
Kinek és miért jut eszébe Beethoven zenéjét jazz és pop elemekkel vegyíteni? Hová tűnt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:30
2016. 09. 30.
"…a clavecint [csembalót] a maga idejében aligha hurcolták koncertpódiumra; ez a vékonyhangú...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem sok zeneszerző van, aki a mai napig akkora kultusszal bír, hogy rendszeresen fesztiválokat szervezzenek a tiszteletére. Liszt Ferenc azonban kétségkívül közéjük tartozik – zenéje ezúttal az idén 30. születésnapját ünneplő Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont fesztiválján kerül reflektorfénybe. A Liszt Születésnapi Fesztivál keretein belül Liszt műveinek legkiválóbb tolmácsolói október öt szombatján összesen tizenegy koncerttel lépnek a sorozatnak otthont adó Régi Zeneakadémia Kamaratermének színpadára.

Liszt Születésnapi Fesztivál Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Zeneakadémia Liszt Ferenc

 

A műsor összeállítása igyekszik felölelni Liszt életművének minél szélesebb választékát a zongorára komponált, több műfajt képviselő kompozícióktól kezdve a kamaraműveken át a férfi és vegyes kórusra írt művekig.” – olvasható a fesztivál honlapján. A koncertek műsorában több ritkán hallható Liszt-mű, illetve néhány olyan zeneszerző kompozíciója is helyet kapott, aki különös jelentőséggel bírt Liszt számára. Így például Orlande de Lassus, Franz Schubert vagy Robert Schumann darabjai, valamint Liszt átiratain keresztül több más komponista zenéje is beépült a programba. Az előadók közt válogatva olyan neveket találunk, mint Klukon Edit és Ránki Dezső, Szokolay Balázs és Szőke Diána, Farkas Gábor és Takács Zoltán, Szűcs Attila és a Trio Duecento Corde, Lajkó István, Szilasi Alex, Mocsári Károly, Nagy Péter, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus vagy a Szent Efrém Férfikar.

A fesztivál részletes programfüzetében a fellépő művészek közül többen vallottak Liszt zenéjével és a Liszt Múzeummal való kapcsolatukról. Lajkó István zongoraművész így fogalmazott: „Mindig ünnep és megtiszteltetés számomra Liszt egykori otthonában játszani, hiszen a múzeum nemcsak a szerző hangszereit, kottáit és használati tárgyait őrzi, hanem Liszt szellemiségét is – méghozzá egyészen egyedi módon. Különösen inspiráló érzés Liszt zenéjével megtölteni a Régi Zeneakadémia Kamaratermét, mintha minden alkalommal ott ülne a mester is a közönség soraiban.”

Liszt Születésnapi Fesztivál Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Zeneakadémia Liszt Ferenc

Liszt egykori otthonának különleges atmoszférájáról beszélt Klukon Edit és Ránki Dezső is: „Amikor a Liszt Múzeum pódiumán játszhatunk, minden alkalommal különös nyugalom és melegség hatja át lelkünket... Liszt Ferenc hajdani otthonában a Szív tisztasága és a Szeretet – a zeneszerző halála után ennyi évvel is – eredeti fényében ragyog, és sugárzóan árasztja felénk szelídségét.”

A liszti örökségre világít rá az Új Liszt Ferenc Kamarakórus gondolata, amely minden Liszttel foglalkozó művész számára igaz lehet: „A Liszt Ferenc nevével fémjelzett hagyomány nemcsak inspirál, hanem folyamatosan kötelez is a magas színvonalú művészi munkára.” A Régi Zeneakadémia Kamaraterme nemcsak a fesztivál keretein belül, de – Liszt egykori matinéinak emlékét őrizve – a tanév ideje alatt minden szombaton otthont ad a zenének.

Playliszt

0 Komment