Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A zenetörténeti anekdotakincs szerint Beethoven a tizenöt éves Rudolf főhercegnek (1788-1831) komponálta a Hármasverseny billentyűs szólamát. Az ismeretterjesztéssel foglalkozó zeneirodalmárok persze humorosan hozzáfűzik, hogy ezzel magyarázhatjuk: a zongoraszólam nem túl nehéz, de legalább látványos. A pénteki koncerten azonban nemcsak a billentyűk előtt ült zsenge ifjú (Balogh Ádám), de partnerei (Pusker Júlia - hegedű, Devich Gergely - gordonka) sem régen hagyták maguk mögött a kamaszkort. A Beethoven titkára és életrajzírója által ránk hagyományozott keletkezéstörténet azonban nem bizonyult hitelesnek. Anton Schindler (1795-1864) Kovács Sándor zenetörténész szavait idézve ugyanis nagy svindler volt: úgy hazudott mesteréről, mint a vízfolyás. Nem maradt ránk forrás, amely igazolná, hogy a főherceg valaha is eljátszotta a versenyművet, és a koncert ajánlása sem neki, hanem Lobkowitz hercegnek szól.

Concerto Budapest Zeneakadémia Pusker Júlia Balogh Ádám Devich Gergely Keller András Merényi Péter
Pusker Júlia

0 Komment

Már témaválasztásában is különleges izgalmakat ígért Anna Prohaska és az Il Giardino Armonico budapesti koncertje, mely két legendás sorsú királynő, Dido és Kleopátra alakját idézte meg. Az ígéretes címnek megfelelően izgalmas és emellett ritka művészi színvonalú koncertnek lehettek tanúi azok, akik jelen voltak szeptember 23-án a Zeneakadémia Nagytermében. Egyszerre hálás és hálátlan feladat kritikusként erről írni - hálás, mert nem kell kíméletlen negatívumokat megfogalmazni, ugyanakkor hálátlan, mert az ilyen töménységű élményeket szavakkal valójában lehetetlen akár csak megközelíteni is.

Anna Prohaska Il Giardino Armonico Zeneakadémia Molnár Fanni
Anna Prohaska, Giovanni Antonini és az Il Giardino Armonico
(fotó: Zeneakadémia / Ancsin Gábor)

0 Komment

Nem sok zeneszerző van, aki a mai napig akkora kultusszal bír, hogy rendszeresen fesztiválokat szervezzenek a tiszteletére. Liszt Ferenc azonban kétségkívül közéjük tartozik - zenéje ezúttal az idén 30. születésnapját ünneplő Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont fesztiválján kerül reflektorfénybe. A Liszt Születésnapi Fesztivál keretein belül Liszt műveinek legkiválóbb tolmácsolói október öt szombatján összesen tizenegy koncerttel lépnek a sorozatnak otthont adó Régi Zeneakadémia Kamaratermének színpadára.

Liszt Születésnapi Fesztivál Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Zeneakadémia Liszt Ferenc

0 Komment

Még nincs húszéves, és máris az ország egyik legkiválóbb zenekarának koncertmestere. Miranda Liu nemrég nyerte meg a Concerto Budapest próbajátékát, akikkel máris több nagy koncertanyagon dolgozik együtt. A hegedűművésznővel koncertmesteri tapasztalatairól és elvárásairól, Bartók zenéjéről és Magyarországhoz fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk.

Miranda Liu Concerto Budapest Zeneakadémia Keller András Perényi Eszter Belinszky Anna
Miranda Liu (fotó: Karl Petzke)

0 Komment

Egy rangos zenei versenyen aratott győzelem mindig is komoly belépőnek számított a nemzetközi zenei életbe. A nem kis presztízsű díjak mellett értékes koncertmeghívásokkal és életre szóló kapcsolatokkal is gazdagodhatnak azok, akik sikert aratnak egy ilyen megmérettetésen. A zenei világ az elmúlt napokban egy nem mindennapi énekversenyre figyelt: a Zeneakadémia által megrendezett II. Nemzetközi Marton Énekversenyre, mely a fehérorosz Alexander Roslavets diadalával ért véget. A verseny díjátadó ünnepségét az épület szomszédságában történt körúti robbanás sem zavarhatta meg.

II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny Zeneakadémia Alexander Roslavets Ankhbayar Enkhbold Horti Lilla Lucyna Jarzabek Marton Éva Miguel Lerín Szabó Stein Imre
A győztesek (fotó: Zeneakadémia / Tuba Zoltán)

0 Komment