A gyomor a legnagyobb karmester
2014 10 07. 09:30 - playliszt
Egyszer volt, hol nem volt, az ifjú Gioacchino Rossini egy velencei étteremben ücsörgött és várva-várva rég megrendelt rizottóját. Annyira éhes volt, hogy szemei előtt táncra perdültek az apró rizsszemek – állítólag így íródott a Tankréd első felvonásából a rizs-ária, kereken egy nappal a bemutató előtt – ami nagy siker lett.
„A gyomor a legnagyobb karmester” – gondolta ezek után a Maestro, és ettől kezdve élete felét zeneszerzéssel, a másikat főzéssel és evéssel töltötte.
Kiskorában oltárszolgálatra jelentkezett, de csak azért, hogy csenhessen a miseborból. Később rajongói mindig megtalálták valami finom csemegével: a portugál király portóit, Rothschild báró pedig Château Lafitte-ot küldött Rossininek.
Összebarátkozott a konyhatörténelem egyik legnagyobb szakácsával, Antonin Carême-mel, aki számos ételt dedikált neki, és aki úgy tartotta: „Monsieur Gioacchino az egyetlen ember a Földön, aki igazán megértett engem”. Sok étel viseli Rossini nevét, ezek nagy része általában libamájas és szarvasgombás – a Maestro ízlése kifogástalan volt.
A híres Tournedos à la Rossini-ről az a legenda járja, hogy a zeneszerző ötlete volt, s egyszer elkészíttette a párizsi Café Anglais főszakácsával. Annyira jól sikerült, hogy a séf felvette az étlapjára. A tányéron eredetileg volt egy vékony szelet grillezett kenyér, amely felszívta a húsból kicsorgó levet. Erre került egy szelet bélszín (fokhagymás vaj és olívaolaj keverékén sütve), majd egy szelet libamáj. A tetejére hajszálvékonyra szeletelt, vajon épp csak megforgatott szarvasgomba, köré pedig madeiramártás került.
Playliszt