AJÁNLÓ
 
12:00
2015. 08. 12.
"Na, jön a nép rendesen, szuper! Ez most tele lesz ma. Szép a műsor." Bálint Gábornak igaza...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2015. 08. 12.
Liszt Ferenc születésének 205., halálának 130. évfordulójának alkalmából rendezi meg újra...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2015. 08. 12.
A Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetőjével, Dráfi Kálmánnal beszélgettünk...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2015. 08. 12.
Ősszel néhány napra énekszótól lesz hangos a Zeneakadémia, és a nemzetközi operaélet legnagyobbjai...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2015. 08. 12.
Ősszel néhány napra énekszótól lesz hangos a Zeneakadémia, és a nemzetközi operaélet...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Holnap kezdetét veszi a több mint egy héten át tartó VI. Nemzetközi Nyári Zenei Fesztivál Budapesten, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. A fesztivál igazgatója a jelenleg a dél-koreai Puszani Nemzeti Egyetemen tanító zongoraművész, Fehér Ernő, aki szerint a fesztivál nagyszerű alkalom arra, hogy megerősödjön a kapcsolat a különböző országok zenekultúrái és muzsikusai között.

 

„Hat évvel ezelőtt a koreai növendékeim jelezték, hogy szeretnék megismerni a magyarországi zenekultúrát és -oktatást. Dél-Koreában erős amerikai befolyás volt akkor, az egész ország amerikai stílusú volt. Ezen szerettem volna változtatni, arra törekedtem, hogy ott minél többen megismerhessék és hirdessék a mi kultúránkat. A fesztivál elmúlt hat éve alatt nagyon jó kapcsolatok alakultak ki – nemcsak koreai, hanem japán, kanadai vagy más nemzetiségű zenészekkel is –, voltak növendékek, akik már a következő évben felvételiztek a Zeneakadémiára. Erre nagyon büszke vagyok. Ahogyan arra is, hogy a fesztivál résztvevőinek lehetősége van zenekarral játszani, ami nagyon ritka a hasonló rendezvényeken.” – mondta Fehér Ernő.

A Nemzetközi Nyári Zenei Fesztivál a nagyközönség számára nyitott, ingyenesen látogatható mesterkurzusokból (hegedű, zongora) és hangversenyekből áll. A közel két hét során többek között olyan tanároktól vehetnek órákat az ifjú muzsikusok, mint Jandó Jenő, Noel McRobbie és Fehér Ernő, valamint Kapás Géza, Szabadi Vilmos és Hojin Jeong. A kurzus résztvevői többségében dél-koreai fiatal zenészek lesznek.

A tavalyi csoport
A tavalyi csoport
 

„Eleinte csak zongora-mesterkurzusként indult a fesztivál. Szerettem volna kifejezni hálámat a volt tanáraimnak, Szokolay Balázsnak, Némethy Attilának és Jandó Jenőnek, ezért őket hívtam meg tanítani. Három-négy éve elindult a hegedűkurzus is, és nagyon jó társaság kovácsolódott belőlünk. Minden évben hívunk vendégtanárokat is – az idén például Heesook Ahnt –, akik olykor növendékeket is hoznak. Minden résztvevő hét órát kap a fesztivál folyamán, és valamennyi tanárral dolgozhat.” – árulta el a fesztiváligazgató.

A koncertek helyszíne egyetlen kivétellel a Bartók Béla Konzervatórium hangversenyterme lesz. (Az augusztus 13-án megrendezendő „osztályhangverseny” a nagykőrösi Weiner Leó Zeneiskolában lesz, amelyen Fehér Ernő és tanítványai játszanak majd.) A budapesti fesztivált a Szöulban tanító, de szerte a világban koncertező kanadai zongoraművész, Noel McRobbie szólóestje nyitja augusztus 14-én, amelyen Bach és Beethoven művei mellett elhangzanak André Lamarche zongoravariációi, illetve Prokofjev B-dúr szonátája. Különleges koncertnek ígérkezik Hyun Kyung Baek hegedűművész és Fehér Ernő közös hangversenye augusztus 16-án, melyen Liszt Funérailles című zongoraműve és Brahms G-dúr hegedű-zongoraszonátája mellett egy szabad improvizáció is elhangzik majd szólóhegedűn. Augusztus 17-én hegedűduó-esttel várja a közönséget Hoijin Jeong és Minjung Cho, 19-én pedig Heesook Ahn három tanítványával közösen ad zongorahangversenyt. További részletek a fesztivál Facebook-oldalán találhatóak.

„A koncertek műsorösszeállítása elég szabad. A diákok jelentkezhetnek, ha szeretnének hangversenyen játszani, és általában a műsorukat is maguk választják, de én is szoktam ajánlani ezt-azt. Egyik növendékem is ad majd szólókoncertet, akit három éve tanítok, és nagyon büszke vagyok rá! Egy másik tanítványommal, Yun Yeji-vel pedig Bach 1060-as kettősversenyét fogjuk eljátszani. Ez számomra az első alkalom a fesztivál történetében, hogy egy növendékemmel játszom együtt, úgyhogy nagyon izgatott vagyok!”

A fesztivál keretén belül a résztvevők között versenyt is rendeznek, így augusztus 21-én a legjobbnak ítélt növendékek közös koncertet adhatnak a Duna Szimfonikus Zenekar tagjaiból alakult Duna Kamarazenekarral. Augusztus 20-án délután kerül sor a záróhangversenyre, amelyen a növendékek megmutatják, mit tanultak a professzoroktól a Budapesten töltött idő alatt.

„A résztvevők számára elég feszített a program, de azért jut idő pihenésre is. Tavaly például Szentendrén voltunk, és rendszeresen ellátogatunk a Liszt Ferenc Emlékmúzeumba. Az idén megnézzük az Operaházat, a Bazilikát, 22-én pedig egy napra elmegyünk Bécsbe.”

 

Hózsa Zsófia

0 Komment