AJÁNLÓ
 
13:00
2016. 03. 19.
"…a clavecint [csembalót] a maga idejében aligha hurcolták koncertpódiumra; ez a vékonyhangú...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2016. 03. 19.
Ha bárkinek is kétségei lettek volna afelől, hogy Johann Sebastian Bach minden idők egyik legnagyobb...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2016. 03. 19.
Mi lenne aktuálisabb és alkalmasabb, hogy felköszöntsük a 331 éve született Johann Sebastian Bachot,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2016. 03. 19.
Mi motiválhat valakit arra, hogy Bach összes orgonaművét megszólaltassa, és hogyan valósulhat...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2016. 03. 19.
Gourmet vacsora lesz - gondoltam magamban, amikor a főszerkesztők által januárra elénk tett...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mit keresnek ma csellisták, orgonisták, énekesek és egyéb zenészfajták az aluljárókban? Mit akarnak Bachtól, és főleg, mit akarnak Bach zenéjével az emberektől? A barokk zeneszerző idén is koncertekkel hódít a metróban, és több tucat zenész hirdeti ma: Bachot mindenkinek!

Bach Mindenkinek Johann Sebastian Bach

 

Johann Sebastian Bach zenéjének ereje és szépsége mindig képes felülemelkedni a társadalmi és zenei határokon, és erős érzelmeket, mély megértést váltani ki az emberekből. Mégis, közönsége sok országban csak egyre zsugorodik. Dale Henderson csellista erre a tendenciára válaszul döntött úgy 2010-ben, hogy útnak indul Bach csellószvitjeivel, és meghódítja New York metróaluljáróit. Henderson szerint ugyanis nem az emberekkel van a baj, mindössze arról van szó, hogy nagyon sokan vannak, akik soha nem tapasztalják meg azt az élő komolyzenei élményt, amely aztán akár a hangversenytermekig vezethetné őket.

Henderson nemrég egy videóban mesélt az inspirációiról: „Az a baj, hogy ma sokaknak fogalmuk sincs róla, ki is az a Bach. Nagyon régen meghalt, és nincs olyan sok lehetőségünk, hogy találkozzunk a zenéjével. Bach rengeteg zenészt és zeneszerzőt inspirált, Mozarttól a Beatles tagjain át egészen Justin Bieberig vagy Beyoncéig. És ha az embereknek eséyt teremtünk arra, hogy megálljanak és hallgassák, átérezzék a zenét, bele fognak szeretni.”

A kezdeményezés az elmúlt években odáig nőtt, hogy ma már több tucat ország több száz városában zenészek ezrei vonulnak utcára, hogy Bach zenéjével új színt vigyenek az emberek hétköznapjaiba. Az Amerikától Ázsiáig számos országban évenként megrendezésre kerülő koncertekhez 2015-ben Magyarország is csatlakozott. A rendezvény sikerén felbuzdulva idén, 2016. március 19-én, szombaton Budapest belvárosában, március 20-án, szombaton, pedig az Állatkertben hallhatjuk a zenészeket, akiknek nem titkolt célja, hogy Budapest forgalmasabb köztereit, aluljáróit és bevásárló központjait újra elárasszák Bach zenéjével.

Szombaton 10 órától - a Zeneakadémia Doktorandusz Önkormányzatának szervezésében - hat helyszínen, nagy programok és rövid, félórás koncertek keretében találkozhatunk a Bach-ünnephez csatlakozó zenészekkel. 

A Fővám téri Vásárcsarnokban - Tóth Endre zenetörténész műsorvezetésével - Tihanyi Zsuzsanna, Lakatos György, az Arany János vezette Psalterium Hungaricum református kórus, Hegedűs Zsuzsanna, Konta Noémi, a friss Kossuth-díjas Madarász Iván, valamint a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola hegedű tanszaka is zenél. 

A Kálvin téren az orgonistáké lesz a főszerep: többek között Papp Orsolyát, Mészáros Zsolt Mátét, Schallinger-Foidl Artúrt és a Bacchus Consortot, a Simplicissimus Kamaraegyüttest és a Hold Kórust, Harmath Dénest, a Zeneakadémia egyházzene tanszakát és Sárosi Dánielt is hallhatjuk Bachot játszani.

Az Astoria aluljáróban a Musica Florens együttessel, Rohmann Dittával, Szonda Fannival, Bánki Bertával, Nagy Judittal, Gémesi Gabriellával, Pétery Dórával, Sándor Lászlóval, Tornyainé Dóry Zsuzsával és Zétényi Tamással is találkozhatunk, míg a Deák Ferenc téren a Góbé Zenekar vagy a Magyar Tubaegyüttes műsora mellett egy izgalmas Bach & Tango program is várja az érdeklődőket.


17:15-től a Szent István téren nyilvános, közös Bach-koráléneklés is lesz, amelyre a fellépő művészek mellett mindazokat várják, akik szívesen részt vesznek egy örömzenélésben. A Bach-nap programjáról minden további részlet megtalálható az esemény honlapján.
 

Belinszky Anna

0 Komment