Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

"…a clavecint [csembalót] a maga idejében aligha hurcolták koncertpódiumra; ez a vékonyhangú szerszám specialiter kamarahangszer volt, melyet csak kamarában, azaz szobában használtak. Ha tehát valaki azt kifogásolja, hogy a kamarának teremmé való bővülésével a hangzás is arányosan megnövekedett, kifogásait azzal kellene kezdenie, hogy a tér bővítését helytelenítse, amivel azt nyilatkozná ki, hogy Rameau, Couperin, Scarlatti és Bach nem valók hangversenyterembe."

Nagyot fordult a zenei világ Bartók Béla 1912-ben megjelent "Clavecinre írt művek előadása" című cikke óta. Mára a 20. század közepén létrejött historikus előadói gyakorlat, és ennek folyományaként a korhű hangszerek használata nemcsak polgárjogot nyert, hanem úgyszólván kötelező lett; így manapság inkább az okoz feltűnést, ha valaki arra vállalkozik, hogy nyilvános hangversenyen barokk műveket csembaló helyett zongorán szólaltat meg. A Zeneakadémia "Összkiadás élőben" című hangversenysorozatának 2016. október 2-i koncertjén ráadásul Johann Sebastian Bach eredetileg nem is egy, hanem rögtön két-, három- és négy csembalóra írt versenyművei szerepeltek.

Johann Sebastian Bach Szokolay Balázs Dani Imre Lajkó István Szőke Diána Tfirst Péter Liszt Ferenc Kamarazenekar Zeneakadémia Németh Zsombor
Szőke Diána, Dani Imre, Lajkó István és Szokolay Balázs

0 Komment

Ha bárkinek is kétségei lettek volna afelől, hogy Johann Sebastian Bach minden idők egyik legnagyobb hatású zeneszerzője, az most megnyugodhat: zenéje olyan váratlan helyeken is felbukkan, mint Nina Simone egyik dala. Az emberjogi aktivistaként is ismert zongorista-énekesnő Love Me Or Leave Me című számában egyszercsak egy egészen elképesztő Bach-stílusú fúgát improvizál, valahogy így:

Playliszt

forrás: classicfm.com

0 Komment

Mi lenne aktuálisabb és alkalmasabb, hogy felköszöntsük a 331 éve született Johann Sebastian Bachot, mint hogy az idén 90. születésnapját ünneplő Kurtág György Bach-átiratait hallgassuk a Kurtág házaspár előadásában? 

Playliszt

0 Komment

Mit keresnek ma csellisták, orgonisták, énekesek és egyéb zenészfajták az aluljárókban? Mit akarnak Bachtól, és főleg, mit akarnak Bach zenéjével az emberektől? A barokk zeneszerző idén is koncertekkel hódít a metróban, és több tucat zenész hirdeti ma: Bachot mindenkinek!

Bach Mindenkinek Johann Sebastian Bach

0 Komment

Mi motiválhat valakit arra, hogy Bach összes orgonaművét megszólaltassa, és hogyan valósulhat meg itthon egy ilyen monumentális koncertsorozat? Szabó Balázzsal a rendkívüli vállalkozásról, az orgonaszakértői tudás előnyeiről és Bach arnstadti kihágásairól is beszélgettünk.

Szabó Balázs Johann Sebastian Bach Bach-összes orgona ceglédi Bach-orgona Belinszky Anna
Szabó Balázs (fotó: Sascha Herold)

0 Komment

HTML