Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legendás "Három tenor"-ból Pavarotti már halott, Domingo pedig operaigazgatóként, karmesterként és baritonként (!) igyekszik rácáfolni az idő múlására… Hármójuk legfiatalabbja és legszebbje, José Carreras (* 1946) súlyos betegségen (leukémián) átesve, nyolcévi távollét után tért vissza az operaszínpadra, hogy neki írt, kifejezetten rászabott szerepben mondjon örökre búcsút a világot jelentő deszkáknak. Christian Kolonovits El Juez ("A bíró") című operájának főhőseként Carreras most nemcsak realisztikusan hiteles figurát alakított, hanem - a döntő pillanatokban - hangjának ragyogását és erejét is megcsillantotta a bécsi Theater an der Wien hálás közönsége előtt. A korábban Bilbaóban is látható előadást Emilio Sagi rendezte, az ORF Rádió Szimfonikus Zenekarát és az Arnold Schoenberg Kórust David Giménez vezényelte.

José Carreras Christian Kolonovits Emilio Sagi ORF Rádió Szimfonikus Zenekara Arnold Schoenberg Kórus David Giménez Angelika Messner Carlo Colombara Ana Ibarra José Luis Sola Sabina Puértolas Manel Esteve Baltasar Garzón opera Mesterházi Máté
José Carreras az El Juez című opera címszerepében

0 Komment

Gyakran hallhatunk operát színházakban, hangversenytermekben, kiváló közvetítéseknek köszönhetően moziban, olykor szabadtéren, az otthonunkban azonban (ha csak nem áldott meg minket a sors egy énekes szomszéddal) élő előadásban nemigen lehet részünk. Vagyis az angoloknak most már igen, és nem is akármilyen céllal: az OperaHelps projekt egyfajta instant lelkisegélyként operaénekeseket közvetít vállalkozó szellemű operarajongók (vagy épp a műfajtól idegenkedő, de új élményekre nyitott zenefogyasztók) otthonaiba. ("Mintha pizzát rendelnénk, csak ez nem hízlal annyira." - ehhez hasonló szlogenekkel promózzák az énekeseket a program honlapján.)

OperaHelps operaterápia Joshua Sofaer Belinszky Anna

0 Komment

Sosem gondoltam volna, hogy az általában az "aki éjjel legény" jellegű rosszalló beszólásokat megelőző "merre buliztál?" kérdésre nemes egyszerűséggel azt fogom válaszolni egyszer, hogy az Operában. A szemek többnyire elkerekedtek, és a szúrós megjegyzések is elmaradtak.

Magyar Állami Operaház Opera European Opera Days Aczél András Menyhárt Zsuzsanna Szilvásy Júlia Tatiana Melnik Balázsi Gergely Körtvély Gergő Karczag Márton Lakatos Márk Rőser Orsolya Hajnalka Várhelyi Éva Busa Tamás Fülep Máté Köteles Géza Nádasdy András Bognár Dorina Anger Ferenc Solymosi Tamás Várkonyi Judit Tóth Endre

0 Komment

Az a 15 énekes növendék, aki fellépett a 2016-os áriavizsgán, az elért jegyektől függetlenül is mind győztes, hiszen a Zeneakadémia Nagytermében, tekintélyes közönség előtt adhatott egészestés koncertet. De mégiscsak egy vizsgáról beszélünk, úgyhogy lássuk a Playliszt kritikusának osztályzatait.

opera ária Imai Ayane Turpinszky Gippert Béla Szvétek László Almási Tóth András Zeneakadémia Mona Dániel
Áriavizsga - 2015 (forrás: lfze.hu)

0 Komment

Nincs olyan, a népi kultúrával bármilyen kapcsolatban is levő ember Erdélyben, de talán az egész magyar nyelvterületen, akinek ne lenne ismerős Kallós Zoltán neve. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas néprajzkutató, népzenegyűjtő, múzeum- és szórványiskolaközpont-alapító Zoli bácsi (mert ő igenis Zoli bácsi) 90. születésnapja tiszteletére 2016. április 23-án gálát rendezett a Kolozsvári Állami Magyar Opera.

Kallós Zoltán Kolozsvári Állami Magyar Opera Csinta Samu Andrásfalvy Bertalan Jakab Albert Zsolt Szép Gyula Széman E. Rózsa
Kallós Zoltán (fotó: Fall Sándor / foter.ro)

0 Komment

HTML