AJÁNLÓ
 
09:30
2015. 01. 02.
Valaha taxisofőrök, misztikusok vagy ornitológusok voltak. Sőt mi több, egyikőjük még miniszterelnökként...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2015. 01. 02.
Holnap kezdetét veszi a több mint egy héten át tartó VI. Nemzetközi Nyári Zenei Fesztivál...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2015. 01. 02.
Régóta tartozom már ezzel a beszámolóval. A świdnicai Bach-fesztivál zászlóshajója, a...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2015. 01. 02.
Kyle Macdonald a classicfm.com-on megjelent kottapéldáit ajánljuk ma minden érdeklődő figyelmébe....
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2015. 01. 02.
Aki augusztus 5-én késő délután és este is az Auer Hegedűfesztivál koncertjeit választotta,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ma 100 éve, hogy elhunyt Goldmark Károly zeneszerző, hegedűművész és zenepedagógus.

Keszthely szülötte szegény családba érkezett 1830. május 18-án, apja kollégájánál kezdett hegedülni tanulni, leckéit később Sopronban és Bécsben folytatta, hála féltestvérének, Goldmark Józsefnek, aki anyagilag gondoskodott öccséről. Lehetőségei végesek voltak, így anyagi okok miatt vegyészmérnöki tanulmányait félbe kellett hagynia. Önállóan tanult tovább, majd beiratkozott a bécsi konzervatóriumba. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején Sopronban és Győrben működött színházi zenészként, ugyanezt az állást töltötte be Budán 1850-ben, itt ismerte meg a korszak divatos operaszerzőinek alkotásait.

1851-ben ismét Bécsbe költözött, és a Bettelheim család közbenjárásának köszönhetően sor került Goldmark Károly első koncertjére 1857-ben. A hangverseny nagyon jó fogadtatást kapott, Goldmark a sikeren felbuzdulva Pestre utazott, ahol bár megismételte a sikert, de anyagilag nem érte meg neki a fővárosban maradni, így visszatért Bécsbe, ahol gyakorlatilag egész hátra lévő életét töltötte.

A nemzetközi sikert az 1865-ben bemutatott Sakuntala nyitány hozta meg neki, ezen felbuzdulva kezdett gondolkodni egy operán. A gondolatot két év múlva követte tett, és a mű – a Sába királynője - 1872-ben el is készült. Goldmark a következőképpen emlékezik vissza az opera komponálására: „az értelem- és tárgyszerű iránti zenei ösztönnel, energiával és ifjúi merészséggel gondtalanul, sem balra, sem jobbra nem tekintve láttam munkához. Semmi más vezéreszmém, semmi egyéb művészi elvem nem volt, mint az, hogy az előttem levő szöveget, benső lelki tartalmának megfelelően zeneileg kifejezzem.” A premiert nem volt egyszerű tető alá hozni, de megérte: az opera a század egyik legnagyobb közönségsikere lett Európa-szerte.

Goldmark Károlynak az anyagiak miatt ezután már soha nem kellett aggódnia. Komponált még öt operát, de a Sába királynőjének a sikerét nem tudta megismételni, talán az utolsó dalművet, a Téli regét kivéve. Élete utolsó évtizedeit addig nem ismert lánya aranyozta be, a zeneszerző örömmel tett eleget apai kötelezettségeinek. Az első világháború kitörését eleinte lelkesen fogadta, de unokája halálát nem tudta feldolgozni, megbetegedett és 100 évvel ezelőtt Bécsben elhunyt.

Playliszt

0 Komment