AJÁNLÓ
 
15:30
2015. 10. 08.
Nemrég szerzett diplomát, doktoranduszként már tanít is a Zeneakadémián, 2015-ben pedig az...
A bejegyzés folyatódik
 
15:30
2015. 10. 08.
A Concerto Budapest, az UMZE és a BMC együttműködésével megvalósuló A Hallgatás Napja fesztiválon...
A bejegyzés folyatódik
 
15:30
2015. 10. 08.
Ahogyan Steven Isserlis fogalmazott: "Kurtág György maga a zene." És hogyan is ünnepelhetnénk...
A bejegyzés folyatódik
 
15:30
2015. 10. 08.
Volt-e útvonalengedélye a grúz zeneszerzőnek? Mennyire muzikális a 3-as metró? Utolérik-e...
A bejegyzés folyatódik
 
15:30
2015. 10. 08.
2015. szeptember 13-án, a Zeneakadémia Weiner Leó emlékének szentelt koncertjén néhány...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tegnap este lezárult az idei Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőverseny. Október 6-án elhangzottak a kamarazenei, október 7-én a nagyzenekari kategória döntős alkotásai. Természetesen kiosztottak számos díjat is.

A 2015-ös UMZF díjazottjai, zsűrije, valamint a díjak átadói
A 2015-ös UMZF díjazottjai, zsűrije, valamint a díjak átadói

 

Nyár végéig lehetett pályázni a 2015-ös UMZF-re. Kamarazenei kategóriában 14, nagyzenekariban 15 művet regisztráltak. A műveket a Sári József és Vajda Gergely alkotta, Jeney Zoltán vezette szakmai zsűri értékelte két fordulóban. Az elődöntők során mindkét kategóriában kiválasztottak négy-négy művet, melyeket a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a szólisták az október 6-7-i döntőkön előadtak.

Jeney Zoltán
Jeney Zoltán
 

A CAFe Budapest programját a Budapest Music Center és a Müpa közösen szervezte, előbbi a kamarazenekari, utóbbi a nagyzenekari döntőnek adott otthont. Idén 70 éve, hogy elhunyt Bartók Béla, így a 2015-ös zeneszerzőverseny kritériuma az volt, hogy a művek témáját Bartók művészete és/vagy személyisége ihlesse. Kedden a BMC-ben Dargay Marcell Monument of the Immortal Immigrant című darabját, Balogh Máté Melodiemusikját, Alessio Elia Eltűnő szivárványok című munkáját, valamint Sándor László Giuoco dei suoni alcímű divertimentóját hallhatta a közönség. (A MR Szimfonikusok zenészeit mindkét este Vajda Gergely vezényelte.) A darabok az előírás szerint 7–15 percesek voltak, és legalább 10, legfeljebb 18 zenészre íródtak.

Vajda Gergely
Vajda Gergely
 

A másnapi, Müpás koncerten a nagyzenekarra írt kompozíciók mérettettek meg. Itt, a bartóki vonalon túl, nem voltak kritériumok, csupán a 70 fős előadói minimum. A négy döntős alkotás Slezák Andrej inSpiral, Horváth Balázs Werkmusik című darabja, Balogh Máté Quintettje és Bánkövi Gyula Zöldfényudvarú éj című szerzeménye volt. Az utolsó mű elhangzása után a zsűri összeült, és meghozta a döntést mindkét kategóriában. Úgyhogy jöjjön a lényeg…

A díjak:

Balogh Máté nem állt meg ott, hogy mindkét kategóriában eljutott a döntőig. Kamarazenekari és nagyzenekari művével is elvitte a lehető legnagyobb díjat. Ez a Melodiemusiknál első, a Quintettnél második helyet jelent, ti. utóbbiban nem osztottak ki első díjat, csak osztott másodikat. A megosztott díj másik fele Slezák Andrejt illette meg, a nagyzenekari kategória harmadik díját Bánkövi Gyulának ítélték oda. Kamarazenében Balogh Máté mögött Alessio Elia kapta a második, Dargay Marcell és Sándor László megosztva pedig a harmadik helyezést.

Balogh Máté
Balogh Máté
 

Balogh elnyerte az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány különdíját is, sőt, az Universal Music Publishing – Editio Musica Budapest hamarosan mindkét művét megjelenteti. Az Óbudai Danubia Zenekar szintén neki ítélte a maga különdíját, azaz rendelt tőle egy darabot. A Fidelio 1-1 milliós médiafelület-támogatását Slezák Andrej és Dargay Marcell érdemelte ki, a Müpa különdíját Bánkövi Gyula kapta.

A díjazottak
A díjazottak

Gratulálunk minden győztesnek!

 

Playliszt

fotók: Posztós János / CAFe Budapest

0 Komment