AJÁNLÓ
 
10:00
2016. 02. 14.
"Sok szép zenét hallottunk kiváló előadásokban, de a sportteljesítmény közben nem sikerült...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2016. 02. 14.
Vasárnapra azt már megszokhattuk, hogy a Fesztiválakadémia koncertjeinek műsora hosszabb,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2016. 02. 14.
Május 26-án már negyedszer volt MetronómTető a Corvin Barban. És ahogy elnézem, messze nem...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2016. 02. 14.
Mi lenne aktuálisabb és alkalmasabb, hogy felköszöntsük a 331 éve született Johann Sebastian Bachot,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2016. 02. 14.
Interjúsorozatunk második részében Keller Andrást kérdeztük Kurtág Györgyről. Cikkünkből...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ahogyan Steven Isserlis fogalmazott: "Kurtág György maga a zene." És hogyan is ünnepelhetnénk napjaink egyik legnagyobb zeneszerzőjét másképp, mint magukkal a művekkel, amelyek a "zenei világ egyik csodájává" tették őt? Magyar és külföldi pályatársai és tanítványai 2016. február 14. és 21. között nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek az idén kilencvenéves komponista előtt.

Kurtág 90 Kurtág György BMC Zeneakadémia

 

A Kurtág 90 fesztivál koncertjein - amelyek a Müpa, a Zeneakadémia és az Editio Musica Budapest partnerségével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Budapest Music Center szervezésében valósulnak meg - a szerző szóló- és kamaradarabjai, kórusművei és nagyzenekari kompozíciói, valamint magyar kortársainak darabjai is megszólalnak. A fesztivál kiemelkedő pontja lesz a február 19-i, Zeneakadémián megrendezendő születésnapi nagykoncert, amelyen Keller András vezényletével a Concerto Budapest, a Szent Efrém Férfikar, valamint Pierre-Laurent Aimard és Tamara Stefanovich zongoraművészek, Louise Hopkins csellóművész és ifj. Kurtág György, a zeneszerző fia (elektronika, billentyűs hangszerek) lép színpadra. A műsoron többek között Kurtág egy Pierre Boulez-nek ajánlott művének magyarországi bemutatója, valamint fiával és Olivier Cuendet-vel közösen szerzett Zwiegespräch - dialógus szintetizátorra és zenekarra című alkotása is szerepel. A koncerten virtuálisan Simon Rattle is tiszteletét teszi: a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere videóüzenetben köszönti Kurtág Györgyöt, a zenészek nevében pedig bejelentkezik majd Tarkövi Gábor, a világhírű zenekar szólótrombitása is.

A február 14-én induló Kurtág-héten változatosabbnál változatosabb programok mutatják be a komponista eddigi munkásságát és műveit. A koncertekhez egy személyes hangulatú kiállítás is társul: a fesztivál teljes ideje alatt a BMC földszinti előcsarnokában Felvégi Andrea fotóművész Kurtág Györgyről készített képei láthatók. A feburár 14-i nyitókoncertet követően (melyen Eötvös Péter vezényli az UMZE Kamaraegyüttest) 15-én Más nézőpontból címmel kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, melyen Farkas Zoltán zenetörténész vezetésével zenészek és más művészeti ágak reprezentánsai osztják meg gondolataikat Kurtág György művészetéről, majd Zongoristák köré címmel Kurtág műveiből Csalog Gábor, Kemenes András, Lisa Romain, Szalai András, valamint a Ludium Együttes zenészei adnak koncertet.

Kurtág 90 Kurtág György BMC Zeneakadémia
Kurtág György (forrás: bmc.hu)
 

A 16-i, Hommage à Kurtág névre hallgató koncerten magyar pályatársak, Szőllősy András, Vidovszky László, Jeney Zoltán és Ligeti György művei hangzanak el, a 17-i Játékok koncerten pedig többek között a címadó mű kamaraegyüttesre írt változatát is hallhatja a közönség. Egy nappal később Kocsis Zoli hangjegyfüzete címmel különleges programra kerül sor a BMC koncerttermében: Kocsis Zoltán Kurtág György által összeállított kéziratos hangjegyfüzetét - természetesen zongora mellett - maga a tulajdonos mutatja be, beszélgetőtársa Wilheim András zenetörténész lesz. Ugyancsak izgalmas pontja a fesztiválnak a Kurtág Home Video elnevezésű program, melyen Kurtág Judit egy évtizednyi filmfelvételeiből összeállított, zenei köszöntőkkel színesített dokumentumfilmje lesz látható. A február 21-i zárónapon A csaknem ismeretlen Kurtág névre hallgató koncert kapott helyet, melyet Wilheim András szerkesztett, és amely Kurtág hagyományához híven, egyfajta komponált program, melyben a darabok mintegy megszakítás nélkül követik egymást.

Kurtág Györgyöt ma a világ legnagyobb zeneszerzői közt tartják számon, s művei a legnevesebb szólisták és zenekarok repertoárjának elhagyhatatlan alkotórészei. És bár vannak, akik szerint a magyarok még nem nőttek fel a kortárs zenéhez, a Kurtág 90 fesztivál kiváló alkalom, hogy bebizonyítsa ennek ellenkezőjét: ragadjuk meg az alkalmat, és ünnepeljünk együtt a zenei világgal. Legyünk büszkék rá, hogy Kurtág György, a zenei világ egyik csodája köztünk és velünk él.

Playliszt

0 Komment